Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, >>>
την πρόταση υπογράφουν 111 βουλευτές, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως και σε βάθος χρόνου η υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της χώρας το 2009.

Στην πρόταση τους, οι βουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι επιβεβλημένο να διερευνηθεί προς δύο κατευθύνσεις:

-Ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009.

- Ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς, ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.

Ακόμη, οι βουλευτές επικρίνουν όσους επικαλούνται «επιχειρήματα για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009», υποστηρίζοντας ότι «το έλλειμμα αυτό είναι γεγονός ότι έχει αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την κρίση δανεισμού, αλλά και κυρίως για την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών και των διεθνών μας εταίρων».