Για άλλες... δύο φορές (τρίτη και τέταρτη συνεχόμενες) διακόπηκε, σήμερα, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονικης, ενώ υπάρχουν 97 θέματα στις ημερήσιες διατάξεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, που δεν έχουν συζητηθεί. >>>
Οι πρώην συμβασιούχοι επιμένουν να ζητούν βεβαίωση, από τη διοίκηση Μπουτάρη, στην οποία να αναφέρεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας, για να τη χρησιμοποιήσουν σε δικαστικό αγώνα τους.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν να αρχίσει στις 10. Τελικά άρχισε στις 11.30, με τη διαβεβαίωση προς τους πρώην συμβασιούχους ότι θα συζητηθεί το θέμα τους. Αρχικά συζητήθηκαν κάποια θέματα που κρίθηκαν επείγοντα και, λίγο αργότερα, η διοίκηση εμφάνισε έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν πως από τις 1.500 θέσεις που χρειάζεται ο δήμος οι 600 καλύπτονται από μονίμους και οι υπόλοιπες 900 από εργαζόμενους στα οκτάμηνα. Το έγγραφο είχε τη μορφή ψηφίσματος, αλλά καθώς δεν αναφερόταν πουθενά αν οι 900 καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες", οι πρώην συμβασιούχοι θεώρησαν πως δεν ικανοποιήθηκαν κι άπλωσαν πανό μπροστά από τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων. 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο πρόεδρος του σώματος, Π. Αβραμόπουλος, διέκοψε τη συνεδρίαση, με σκοπό να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των πρώην εργαζομένων, για να προστεθούν κάποιες θέσεις τους στο έγγραφο και να ψηφιστεί από τους δημοτικούς συμβούλους. Όμως οι πρώην συμβασιούχοι του δήμου, επιμένουν να προστεθεί η έκφραση ότι καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες", καθώς το ίδιο έγινε και πριν λίγους μήνες, πάλι από τη διοίκηση Μπουτάρη, για άλλους συμβασιούχους, που, τελικά, δικαιώθηκαν κι επέστρεψαν στις θέσεις τους!

Ως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία και οι πρώην συμβασιούχοι καλούν σε συνέντευξη Τύπου, για τις 5 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους δεν έχουν "άλλο δρόμο παρά αυτόν του αγώνα" και θέλουν να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους, την παραπέρα στάση τους και "τα ψέματα της διοίκησης Μπουτάρη".

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπογράμμισε πως "υπάρχουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στη χώρα, που ζητούν έστω ένα μεροκάματο. Αυτή είναι η κακή αλήθεια. Ο δήμος δεν μπορεί να οργανώσει την καθαριότητά του με βάση τις δικαστικές αποφάσεις". 

Ο Κώστας Γκιουλέκας, ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη", υποστήριξε ότι "ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα για να αρνείται τη βεβαίωση. Είναι αδιανόητο. Ούτε έχει ηθικό δικαίωμα να τους στερήσει το δικαίωμα να πάνε στα δικαστήρια, ενώ το έκανε σε κάποιους άλλους".

Σωτήρης Ζαργιαννόπουλος (επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συμμαχία"), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης(επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη") και Μάκης Στεργίου (επικεφαλής της παράταξης "Εξουσία Πολιτών"), υποστήριξαν την παροχή βεβαίωσης. Μάλιστα ο κ. Ζαργιαννόπουλος δήλωσε πως "θα καλέσουμε ως παράταξη να υποστηρίξουν την παροχή της βεβαίωσης όλοι οι σύμβουλοι".

Ο Στ. Παπαθεμελής, επικεφαλής της παράταξης "Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων", επεσήμανε πως "τελικώς, θα κρίνει το δικαστήριο" και συμφώνησε στην παροχή της βεβαίωσης.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Χρ. Μάτης, δήλωσε πως, αυτήν τη στιγμή, υπηρετούν στο δήμο "1.000 μόνιμοι και συμβασιούχοι. Είναι αρκετοί. Να τελειώνουν οι άθλιες συμβάσεις έργου και εργασίας".

Γύρω στις 15.30, αφού είχε διαμορφωθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου συγκάλεσε, εκ νέου, τη συνεδρίαση και ο δήμαρχος διάβασε το ψήφισμα. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους και η συνεδρίαση διακόπηκε εκ νέου, με τους πρώην εργαζομένους να απλώνουν το γνωστό πανό μπροστά από τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων...

Να σημειωθεί ότι, για τις 6 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την καταβολή πιστώσεων και τον προϋπολογισμό της δημοτικής κοινότητας Τριανδρίας. Είναι άγνωστο αν η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά.