“Τι είναι καλύτερα; Να συμβιβαστούμε και να δεχτούμε αυτές τις δυσβάστακτες λύσεις προκειμένου να ξεπληρώσουμε το χρέος μας, ή να πούμε πάτε στο καλό και θα τα φτιάξουμε μόνοι μας”, αναρωτήθηκε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. >>>

 

Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του κηρύγματός του στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αναφερόμενος στους εκπροσώπους της Τρόικας, παίρνοντας αφορμή από την παραβολή του Φαρισαίου, που  διαβάζεται σήμερα στις εκκλησίες, είπε: “Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν δύναμη και μπορούν να ρυθμίζουν τις μοίρες των άλλων, πολλές φορές καταντούν σε αυθαιρεσίες”.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος, υπογράμμισε: “Τι παραπάνω να κάνουν οι χαμηλόμισθοι, ο συνταξιούχοι και οι άνεργοι”;

“Η κατάσταση για την πατρίδα μας είναι μία κόλαση. Παράλληλα με τα οικονομικά, για μας μένουν τα μεγάλα μας προβλήματα. Λέγεται ότι όλη αυτή η στάση έχει ως σκοπό να εξουδετερώσει τις αντιστάσεις για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας της χώρας κι έτσι όπως θα ΄ναι διαλυμένη, να επιτευχθεί ο σκοπός που είναι η αξιοποίηση του πλούτου από το Καστελόριζο μέχρι τη Δράμα, όπου υπάρχουν ποσότητες, είτε είναι πετρέλαια, είτε αέριο, είτε ο,τιδήποτε άλλο”, τόνισε ο παναγιότατος. Κι έφερε το παράδειγμα της Κύπρου που “επανήλθε δυνατή. Την προσέχουν όλοι, γιατί τους διασφαλίζει”, ενώ από την άλλη “αλλοιώνεται η στάση της ακόμη κι έναντι της πατρίδας, που λέγεται Ελλάδα. Άμα καλοπερνάμε, ξεχνάμε όλα τα άλλα”, πρόσθεσε…

Ζήτησε “να σταματήσει αυτή η κατακραυγή εναντίον όλων των πολιτικών. Έχει κι άλλα υπόβαθρα αυτό, κατά την άποψή μου. Δεν πρέπει να πάμε και στα χειρότερα”, τόνισε.

Όσον αφορά τα μεγάλα μας προβλήματα, όπως τα χαρακτήρισε, είπε πως “το ένα είναι η Μακεδονία, το άλλο  η Θράκη. Υπάρχει και το πρόβλημα με τους Τσάμηδες που δεν πάει καλά και το θέμα του Καστελόριζου. Δε θέλουμε το όνομά μας, της Μακεδονίας, να πάει στη χώρα αυτήν. Για τη Θράκη πρέπει να εξαντληθεί όλο το ενδιαφέρον και η επιχειρησιακή δεοντολογία των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της Θράκης. Για τα νησιά μας, Οι στρατιωτικοί μας και τα σώματα ασφαλείας είναι πάντα σε επιφυλακή και δε θα πτοηθούν από αυτά που περιμένουμε απόψε κι αύριο”, είπε.

Χαρακτήρισε, τέλος, αυτούς που κυβερνούν τον κόσμο “Φαρισαίους”, αλλά και “ισχυρούς που δεν μπορούμε να τους αγνοούμε”.