Με αφορμή την εορτή του προστάτη των καλλιεργητών, Αγίου Τρύφωνα, σήμερα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, η 2η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει στις 18:00 το απόγευμα, Πολιτιστική μουσικοχορευτική εκδήλωση λαογραφικού περιεχομένου στο >>>
φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. 

Ειδικότερα την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, σε συνεργασία με τους Συλλόγους: «Εν Θεσσαλονίκη Μπαλτζιανών», «Λαχανοκαλλιεργητών ο Άγιος Τρύφων», «Μορφωτική, Πολιτιστική κίνηση νέων Μελισσοχωρίου» και «Δράση».

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στο φουαγιέ του Δημοτικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι, περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και τραγούδια που συνδέονται με την γιορτή του Αγίου Τρύφωνα.

Πώς ο Άγιος Τρύφωνας έγινε προστάτης των αμπελουργών

Ο Άγιος Τρύφωνας συνδέεται με το κρασί, επειδή η περιοχή καταγωγής του (Λάμψακος της Φρυγίας) ήταν από τους μεγαλύτερους αμπελότοπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Παρουσιάζεται σε λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, ένα εργαλείο με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. 

Τη γιορτή μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, όταν εγκαταστάθηκαν στους καινούργιους τους τόπους, αφού το πρώτο που έκαναν ήταν να βρουν χώρο για να φτιάξουν τους αμπελώνες τους. 

Το Φεβρουάριο ξεκινά η σημαντικότερη ίσως αμπελουργική φροντίδα, το κλάδεμα. Οι γεωργοί και ειδικά οι αμπελουργοί προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την προστασία των θεϊκών δυνάμεων πριν αρχίσουν τις εργασίες τους. Με την έλευση του Χριστιανισμού τα περισσότερα από τα παλιά λατρευτικά στοιχεία, με κάποιες παραλλαγές, συνεχίστηκαν…. ενδεδυμένα το μανδύα της νέας θρησκείας. 

Στις μέρες μας, την πρώτη Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών και γενικότερα των γεωργών. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.