Πραγματική ένεση ζωής προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (ήταν ομόφωνη) χρηματοδοτεί εκτάκτως με 75.000 ευρώ τη Σκηνή, ώστε να μην κλείσει το ιστορικό θεατρικό σχήμα. >>>

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (θεατρικό σχήμα με 32 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη) είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας της, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε από τη διακοπή, την τελευταία διετία, της κρατικής επιχορήγησης. Μια τέτοια σκηνή, σύμφωνα με τους ιδρυτές και στυλοβάτες της, είναι αδύνατο να ζήσει διαφορετικά. Αντιμετωπίζει λειτουργικά έξοδα, έχει να πληρώσει συμβολικές αμοιβές και, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να δεχτεί τον εκφυλισμό του συγκεκριμένου μοντέλου λειτουργίας και θεατρικών παραγωγών.

Με την αναγγελία της αναστολής λειτουργίας ακολούθησε «βροχή» επερωτήσεων στη Βουλή, καταγγελιών, επιστολών διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. Η θετική αντίδραση ήρθε από την αντιδημαρχία πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, που προσέφερε το ποσό των 75.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών για την επαναλειτουργία του θεάτρου.

«Το ποσόν που εγκρίθηκε μπορεί να μην καλύπτει τα συσσωρευμένα δάνεια και χρέη μας, είναι όμως μια ανάσα που μας επιβάλλει την υποχρέωση να ανταποκριθούμε, συνεχίζοντας με πείσμα τη δράση μας. Είναι σημαντικό, που μέσα σε μια εφιαλτική οικονομική συγκυρία, ο δήμος της πόλης μας (οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων) αποφασίζει να συμβάλει στη διατήρηση της θεατρικής πολυφωνίας» δήλωσε ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», ομότιμος καθηγητής θεατρολογίας του ΑΠΘ Νικηφόρος Παπανδρέου.

Στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης παίζονται αυτήν την περίοδοοι παραστάσεις «Ολεάνα» του Ντέιβιντ Μάμετ και «Πανικός στα παρασκήνια» του Κεν Λούνβιχ, καθώς και το έργο «Το νερό της ζωής»- κάθε Κυριακή για παιδιά. Οι παραστάσεις δίνονται στο θέατρο Αμαλία.