«Χώρες φτιάχνονται και καταστρέφονται. Όμως εκτός αυτού η έννοια των συνόρων δεν είναι απλά γεωγραφική, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην ισπανική εφημερίδα «Publico» ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος το 2008 όταν βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος Circulo de Bellas Artes. >>>«Πιστεύω ότι όλοι φτιάχνουμε συνεχώς την ίδια ταινία. Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε μόνο μία ταινία ή να γράψουμε μόνο ένα βιβλίο ή μόνο ένα ποίημα, σε διάφορες εναλλαγές. Χάρη στην επανάληψη, γίνεται τραγούδι», έλεγε στην ίδια συνέντευξη, ο σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Ή άλλη θάλασσα», όταν τον παρέσυρε δίκυκλο στην περιοχή
της Δραπετσώνας.
Η ελληνική κρίση είναι το θέμα που «απασχολούσε» τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στη νέα του ταινία «Η άλλη θάλασσα».
Σε συνέντευξη που έδωσε σε ιταλική εφημερίδα('Ιλ Μεσσαντζέρο) το καλοκαίρι του 2011 και ενώ προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», έλεγε χαρακτηριστικά για την οικονομική κατάσταση και την κρίση στην Ελλάδα: «Η κατάσταση που ζούμε είναι τρομερή. Όλα αυτά για τα οποία είχαμε παλέψει, δεν έγιναν πραγματικότητα. Η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση της χώρας μου με αφήνει άναυδο, δεν βλέπω διέξοδο. Έζησα τη ναζιστική εισβολή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά στο τέλος αυτής της κρίσης, δεν βλέπω φως. Ολοκληρώθηκε ένας αιώνας, γεμάτος ελπίδες και καταστροφικά συμβάντα και ίσως είναι σωστό να προβληματισθούμε».
« Η Ευρώπη», έλεγε στην ίδια συνέντευξη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, «ήταν ένα όνειρο που γκρεμίσθηκε πολύ γρήγορα. Δεν είμαστε μόνοι. Σε σοβαρή οικονομική δυσκολία βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακόμα και σεις στην Ιταλία, δεν είστε και τόσο καλά. Ίσως τελικά χρεοκόπησε η Ευρώπη».
Το 2004 μιλώντας στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, με αφορμή την ταινία του «Το λιβάδι που δακρύζει» σχολιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Το Ολυμπιακό πνεύμα δεν υπάρχει πλέον. Παλιά σταματούσαν οι πόλεμοι προς δόξα του πνεύματος και της ειρήνης. Σήμερα οι Ολυμπιακοί είναι χρήσιμοι για τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τους δημοσιογράφους και αν λειτουργήσουν στην κυβέρνηση». Και σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης: «Ο χρόνος της πολιτικής τελείωσε. Είναι η εποχή των μάνατζερ. Δεν βλέπετε πως οι πρωθυπουργοί διοικούν τις χώρες σαν ποδοσφαιρικές ομάδες».
Με πληροφορίες απο τον Αγγελιοφορο