Έλληνας είναι ο δεύτερος κυβερνήτης του Costa Concordia... Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες... >>>O δεύτερος κυβερνήτης του πλοίου Costa Concordia, το οποίο ναυάγησε την περασμένη Παρασκευή σε μικρή απόσταση από την ακτή του νησιού Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας, είναι ελληνικής καταγωγής.
Ονομάζεται Δημήτρης Χρηστίδης και σύμφωνα με πηγές της πλοιοκτήτριας εταιρείας είχε επιβιβασθεί στο κρουαζιερόπλοιο με ιταλικό διαβατήριο. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η θέση του δεύτερου καπετάνιου εξετάζεται τις ώρες αυτές από τους εισαγγελείς και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φέρεται να εγκατέλειψε το πλοίο λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τον κυβερνήτη, Φραντσέσκο Σκετίνο. 
Σε διάλογό του με τον υπεύθυνο της ακτοφυλακής του Λιβόρνο, Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο, ακούγεται ο Σκετίνο να λέει: «είμαι εδώ (στην σωσίβια λέμβο) μαζί με τον δεύτερο καπετάνιο» και όταν ο επικεφαλής της ακτοφυλακής ρωτά πώς λέγεται, ο Σκετίνο απαντά «Δημήτρης, Δημήτρης Χρηστίδης». Ο Ντε Φάλκο προστάζει τον Σκετίνο να ξανανέβει στο πλοίο: «Τώρα θα πάτε κάτω από την ανεμόσκαλα και θα ξανανέβετε πάνω, θα μου πείτε πόσοι ακριβώς ηλικιωμένοι, παιδιά και άλλα άτομα που χρειάζονται βοήθεια, βρίσκονται ακόμη στο κρουαζιερόπλοιο», λέει ο αξιωματικός της ακτοφυλακής. Ο καπετάνιος του Costa Concordia, όμως, δεν υπάκουσε. 
Ο Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αλλά με απόφαση του δικαστικού αρμόδιου για τις προκαταρκτικές έρευνες, εστάλη σε κατ' οίκον κράτηση, απόφαση κατά της οποίας άσκησαν έφεση οι υπεύθυνοι της εισαγγελίας του Γκροσέτο. 
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πάντα, στις έρευνες γίνεται προσπάθεια να εξακριβωθεί η θέση και η συμπεριφορά άλλων τριών προσώπων: Του Δημήτρη Χρηστίδη, του τρίτου καπετάνιου Σίλβιο Κορόνικα και του διευθυντή ναυτικών επιχειρήσεων της εταιρείας Costa Crociere, Ρομπέρτο Φεραρίνι. «Εξετάζεται η όλη τους συμπεριφορά για να αποφασιστεί αν πρέπει να κατηγορηθούν για συνέργεια», αναφέρουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο. 
Μάλιστα ο ιταλικός Τύπος δημοσίευσε φωτογραφία μιας ξανθιάς γυναίκας, η οποία φέρεται να είναι μια 25χρονη Μολδαβή που βρισκόταν στην γέφυρα, μαζί με τον καπετάνιο, λίγο πριν από την πρόσκρουση ενώ το όνομα της δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των επιβατών.