Μια μικρή πόλη εργατών βιοτεχνιών του νομού Θεσσαλονίκης... εξαφανίστηκε το χρόνο που πέρασε! Ακούγεται τραγικό; Είναι, όμως, αληθινό! Στους 27.500 υπολογίζονται οι εργάτες βιοτεχνιών του νομού Θεσσαλονίκης που έχασαν τη δουλειά τους το 2011! >>>

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Intervew, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες, σε εκδήλωση του ΕΒΘ, από τον υπεύθυνο της εταιρίας, Δημήτρη Βασιλειάδη και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Παναγιώτη Παπαδόπουλο.
Πάντως, κάποιοι υποκλάδοι κατόρθωσαν πέρυσι παρά την κρίση -ή εξαιτίας αυτής- να εμφανίσουν αύξηση τζίρου (το 6%-7% των ερωτηθέντων μελών του ΒΕΘ), έναντι ποσοστού 84%, που δηλώνουν ότι εμφάνισαν μείωση (κατά μέσο όρο 40%) και 9%-10%, που παρουσίασαν σταθερό κύκλο εργασιών.
Ποιοι υποκλάδοι διαφοροποιήθηκαν; Τσαγκάρηδες, ράφτες και επισκευαστές-πωλητές ποδηλάτων ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρουσίασαν σταθερό ή αυξημένο τζίρο, καθώς η κρίση οδηγεί ολοένα περισσότερους καταναλωτές να μεταποιούν/επισκευάζουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους, αντί να αγοράζουν καινούργια, αλλά και να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους, προς όφελος του ποδηλάτου!
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι σχεδόν εννέα στους δέκα επιχειρηματίες διαφωνούν με την κατάργηση του 13ου/14ου μισθού και περίπου ισάριθμοι (91%) με τη συμπίεση των κατώτατων αποδοχών.
Επίσης, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι, εξαιτίας της κρίσης, καθυστερούν να καταβάλλουν τις οφειλές και υποχρεώσεις τους (προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ,δημόσια ταμεία και προμηθευτές).