Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα διαμαρτυρίας που απηύθυνε ο Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Ν.Δ. Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την απουσία των ελληνικών νησιών από τον χάρτη της >>>

Ε.Ε. στο ημερολόγιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για το έτος 2012.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, με επιστολή του προς τον κ. Καράογλου, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και δικαιολογείται λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έχει δει το εν λόγω ημερολόγιο.

Η ΕΟΚΕ από την πλευρά της με επιστολή της Αντιπροέδρου της  Anna Maria Darmanin διαμήνυσε ότι η παράλειψη οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, γεγονός ωστόσο που δεν υποβιβάζει τη σοβαρότητα του θέματος εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για τυχόν προβλήματα που ανέκυψαν από την παράλειψη αυτή. Και για το λόγο αυτό μόλις ενημερώθηκε ο  Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κος Staffan Nilsson  έδωσε εντολή να τυπωθούν νέα ημερολόγια, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν όλα τα ελληνικά νησιά, ενώ δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Το Υπουργείο Εξωτερικών μόλις έλαβε γνώση του θέματος ζήτησε από την ΕΟΚΕ να αποσύρει και να επανεκδώσει το ημερολόγιό της με την ακριβή απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ δεσμεύτηκε προς το υπουργείο Εξωτερικών ότι θα αποστείλει τη νέα διορθωμένη έκδοση του ημερολογίου σε όλους τους παραλήπτες της προηγούμενης έκδοσης. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε, από την πλευρά του, να παρακολουθήσει την εξέλιξη των διαδικασιών υλοποίησης του αιτήματος.