Τον Άγιο Σεραφείμ, προστάτη των χιονοδρόμων τιμούν, σήμερα -πού αλλού;- στο Σέλι της Ημαθίας, σε ένα από τα πιο  παλιά, αλλά και πιο όμορφα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. >>>

 

Ο Άγιος Σεραφείμ ασκήτευσε στην έρημο του Σαρώφ στη Ρωσία, μια απομακρυσμένη περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ χιόνι. Για το λόγο αυτό και χαρακτηρίστηκε προστάτης των χιονοδρόμων.

Πριν 15 χρόνια, η τότε διοίκηση του χιονοδρομικού κέντρου στο Σέλι της Ημαθίας αποφάσισε, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας, να φτιάξει στην είσοδο του χιονοδρομικού ένα εκκλησάκι για τον προστάτη των χιονοδρόμων, τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ.

Από τότε κάθε χρόνο στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου, το εκκλησάκι πανηγυρίζει, ψάλλεται αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τους χιονοδρόμους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χιόνια.

Οι εφετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τα 40 χρόνια λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και με αθρόα προσέλευση επισκεπτών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κέντρου, οι επισκέπτες μπορεί να περιόρισαν τις ημέρες παραμονής, ή να προτίμησαν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας για να προσεγγίσουν το Σέλι, όμως αυτό οδήγησε στο να υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες.