Παρά την οικονομική κρίση, η μαφία, συνεχίζει να αποτελεί την πιο κερδοφόρα «επιχείρηση» της Ιταλίας, με καθαρά κέρδη που φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ο σύνδεσμος εμπόρων που αντιστέκεται στο μαφιόζικο παρακράτος, «Sos Impresa-Confcommercio», ο συνολικός, ετήσιος τζίρος των «μαφιών» (Καμμόρα, Κόζα Νόστρα, Ντράγκετα και Ιερό Ηνωμένο Στεφάνι) αγγίζει τα 140 δισ. ευρώ
Τα καθαρά κέρδη, αναλογικά, είναι υψηλότατα: φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ. Η ιταλική μαφία έχει επενδύσει σε καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, πλανόδιους πωλητές και οικοδομικές εταιρίες.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο Sos Impresa κάθε λεπτό η μαφία διαπράττει, έμμεσα ή άμεσα, και ένα νέο αδίκημα σε βάρος των έντιμων εμπόρων. Από την επιβολή υποχρεωτικού δασμού προστασίας, μέσω εκβιασμών και απειλών, μέχρι τον αθέμιτο ανταγωνισμό με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις διάφορες επιχειρήσεις.
Πρόκειται, συνολικά, για 1300 αδικήματα την ημέρα, πενήντα την ώρα. Όλα αυτά, παρά την μείωση του συνολικού τζίρου του εμπορίου, στην Ιταλία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι αναλυτές φοβούνται, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Με την αύξηση της ανεργίας και την μείωση ρευστών, διαθέσιμων χρημάτων και της ευκολίας, στην χορήγηση των δανείων, οι «μαφίες» μπορεί να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη: είναι πιθανό να παρατηρηθεί ακόμη μεγαλύτερη προσφυγή στον παράνομο, τοκογλυφικό δανεισμό χρημάτων που οδηγεί, συχνά, τους απελπισμένους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων, να εγκαταλείπουν τα μαγαζιά τους στα χέρια των νονών, διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη που συσσωρεύονται, λόγω των τεράστιων τόκων.