Ο  Νόβακ Τζόκοβιτς  νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του φτάνοντας στην έβδομη διαδοχική νίκη επί του ακούραστου Ισπανού αντιπάλου του, νούμερο δύο στον κόσμο. 


Αυτός ήταν ο πέμπτος τίτλος του 24χρονου σε Grand Slam και τρίτος στη Μελβούρνη μετά το 2008 και το 2010. Ο Ναδάλ απέτυχε να φτάσει στον ενδέκατο τίτλο του σε τουρνουά Grand Slam και δεύτερο στη Μελβούρνη μετά το 2009. Πλέον στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, ο Τζόκοβιτς έχει 14 νίκες έναντι 16 του Ναδάλ (3-5 το σκορ σε Grand Slam).
ο πρώτο σετ ήταν γεμάτο ανατροπές. Ο Τζόκοβιτς βρέθηκε από το 2-4 στο 5-4, αλλά ο Ναδάλ «απάντησε» με 3-0 γκέιμ και κατέκτησε το πρώτο σετ με 7-5 σε 80 λεπτά. Ο Σέρβος τενίστας αντέδρασε και κάνοντας μπρέικ στο σερβίς του Ισπανού προηγήθηκε με 4-1 στο δεύτερο σετ, το οποίο κατέκτησε τελικά με 6-4 σε 66 λεπτά. Ακόμη πιο εύκολα ήρθε το προβάδισμα για τον 24χρονο κάτοχο του τουρνουά της Μελβούρνης, καθώς με διαδοχικά μπρέικ έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου σετ και στο 2-1 με 6-2 σε 45 λεπτά. 

Στο τέταρτο σετ, ο Τζόκοβιτς έφτασε να προηγείται με 4-3 γκέιμ και με 40-0 στο σέρβις του Ναδάλ, αλλά ο Ισπανός κατάφερε να… επιστρέψει και ισοφάρισε σε 4-4. Την ίδια στιγμή άρχισε να βρέχει και ο αγώνας διακόπηκε για 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσει ο αγωνιστικός χώρος και να κλείσει η οροφή του γηπέδου. Το σετ έφτασε στο τάι-μπρέικ, όπου ο Τζόκοβιτς προηγήθηκε με 5-4, αλλά ο Ναδάλ εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου του και πήρε το σετ με 7-6 (7-5) σε 88 λεπτά. 

Το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι το τέλος. Ο Ναδάλ κάνοντας μπρέικ προηγήθηκε με 4-2 στο πέμπτο σετ, αλλά ο Τζόκοβιτς με δύο μπρέικ στο σερβίς του αντιπάλου του πέρασε μπροστά και αφού υπερασπίστηκε το δικό του σερβίς έφτασε στον τίτλο με 7-5 σε 74 λεπτά.