“Απαράδεκτες και πραξικοπηματικές” χαρακτήρισαν ορισμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, που έδωσαν συνέντευξη Τύπου σήμερα. Όπως υπογράμμισαν, ουσιαστικά… διορίζονται αιρετοί και >>>

δήμοι με ελάχιστο πληθυσμό αποκτούν περισσότερους συμβούλους στο νέο Σύνδεσμο ΟΤΑ, από δήμους με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους!

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, όμως «αντιτάσσεται απολύτως στη διάταξη που αλλάζει τον τρόπο εκλογής στον πρώην Σύνδεσμο ΟΤΑ, όχι κατ’ επιταγήν της τρόικας, ούτε διότι το απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τη μειοψηφία σε πλειοψηφία. Θα αντιδράσουμε και θα απαιτήσουμε την απόσυρση της διάταξης. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετανόητο και δογματικό. Θυσιάζει τα πάντα στο μικροκομματικό του συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν σέβεται τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει, διότι ο ‘‘Καλλικράτης’’ είναι δικό του παιδί. Αντίθετα, προωθεί μία καλπονοθευτική διάταξη με την οποία διορίζονται αντί να εκλέγονται αιρετοί», επισήμανε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και μέλος των διοικητικών συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Με τη διάταξη προβλέπεται ότι η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων στους πρώην Συνδέσμους δεν θα καθορίζεται με βάση τους συσχετισμούς που προέκυψαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στους καλλικρατικούς δήμους, αλλά με βάση το προηγούμενο αυτοδιοικητικό καθεστώς.

«Δηλαδή αν ένας δήμος προέκυψε από τη συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων δήμων δεν θα εκπροσωπηθεί με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και τον αριθμό των δημοτικών του συμβούλων αλλά με βάση τον αριθμό των εκπροσώπων που έστελναν οι δήμοι του προηγούμενου καθεστώτος που τον συναποτελούσαν. Με το σύστημα αυτό π.χ ο δήμος Καλαμαριάς θα εκπροσωπείται με μόλις τρεις εκπροσώπους, ενώ ο δήμος Λαγκαδά με οκτώ, παρόλο που η Καλαμαριά έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να εκφράσουν την κρίση τους στην κάλπη το συντομότερο δυνατό. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και όπως φαίνεται και από τη σημερινή μας εκδήλωση δίνουμε τον αγώνα ενωμένοι και σωστά προετοιμασμένοι με την εμπειρία των στελεχών μας από το κοινοβούλιο, την αυτοδιοίκηση και αλλού», κατέληξε, κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσάμης.