anthimos_07“Κι αύριο να μου πούνε να πεθάνω, θα πεθάνω για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία”! Με τα λόγια αυτά έκλεισε το κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, στην Τούμπα, πριν από λίγο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος! Αναφέρθηκε στην κατάργηση της γενικής γραμματείας Μακεδονίας Θράκης, στην >>>

οικονομική κατάσταση και στο προσφιλές του θέμα: Τα Σκόπια…

Ο παναγιότατος ήταν λαύρος κατά της κατάργησης της γενικής γραμματείας, αλλά και ιδιαίτερα καυστικός στους χαρακτηρισμούς του:

“Όταν βρισκόμαστε σ’ αυτήν την κατάσταση(σ.σ. στις σχέσεις με τα Σκόπια) το μόνο σας έργο ήταν να ‘ρθείτε στη Θεσσαλονίκη και να καταργήσετε τη γραμματεία”, ρώτησε από άμβωνος;

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θύμισε ότι, λίγο μετά την συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο τότε πρωθυπουργός βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, για τον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου. Μόλις είχε καταργηθεί το τότε Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

“Προκάλεσα το λαό κι έγινε ένα ξέσπασμα, μέσα στην εκκλησία”, είπε ο κ. Άνθιμος. “Κι όταν πήγα να τον χαιρετίσω, ήταν στεναχωρημένος και μου είπε: ‘μην ανησυχείτε, θα γίνει γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης’. Και ήρθαν δύο υφυπουργοί. Η μία ήταν η κ. Τζάκρη, ο άλλος δε θυμάμαι, ένας άνδρας ήταν(σ.σ. εννοεί τον Μάρκο Μπόλαρη, νυν υφυπουργό)”.

Ο παναγιότατος υποστήριξε ότι, με την κατάργηση της γενικής γραμματείας “αδικούν τους Έλληνες, όλους τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης. Και λέω: Αυτοί που εισηγούνται, έπρεπε αυτή τη γ.γ. που ήταν στα σύνορα της Ελλάδος να καταργήσουν; Πρέπει όλα να τα έχετε στην Αθήνα”;

Κάλεσε “τους κυρίους που αποφασίζουν” να κάνουν ένα ταξίδι από τη Φλώρινα ως το Σουφλί “και στα νησιά μας, που είναι στα μάτια του εχθρού, Θάσο και Σαμοθράκη! Εδώ είναι η μισή Ελλάδα, βρε παιδί μου! Για όνομα του Θεού! Από εδώ, λέω, ‘κ. πρωθυπουργέ, κ. υπουργέ, μη χτυπάτε στο στήθος τη Μακεδονία και τη Θράκη! Διαβάσατε ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν ειδικές βάρκες για να περάσουν τον Έβρο όταν έρθει η ώρα να μπουν στη Θράκη; Διαψεύστε το άμα είναι”!

Και συνέχισε: “Αυτή είναι η συμπρωτεύουσα; Αυτή είναι η παλαιά δόξα της Κωνσταντινουπόλεως; Με συγχωρείτε, που μιλάω έτσι, γιατί πολύ με καίνε αυτά τα θέματα”.

Ζήτησε να γίνει “διόρθωση στην πράξη”, “η γενική γραμματεία πρέπει να ναι εδώ, για να υπάρχει ζωή και συνέχεια” και δήλωσε έτοιμος να πεθάνει κι αύριο, για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

“Να δώσουν οι πλούσιοι”

Για την οικονομική κατάσταση, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως “και στις άλλες χώρες φωνάζουν. Και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και στη Μεγάλη Βρετανία, φωνάζουν ότι δεν έχουν χρήματα. Στην πλούσια Ενωμένη Ευρώπη. Γιατί; Επειδή, όπως φαίνεται, τα χρήματα πήγαν στους λίγους”.

Μάλιστα, είπε πως “θα ήταν μεγαλειώδες οι λίγοι να μοιράσουν τα χρήματά τους. Να πουν, έλα εδώ κράτος, έλα εδώ εκκλησία. Πάρε τα και μοίρασέ τα σε όσους έχουν ανάγκη”.

Τα Σκόπια, η αψίδα κι ο… καρνάβαλος

“Διαρκές και απειλητικό” χαρακτήρισε το πρόβλημα με τα Σκόπια. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο πρόσφατο περιστατικό με το κάψιμο της Ελληνικής σημαίας στο καρναβάλι μιας κωμόπολης κοντά στα Σκόπια όπου, για τον μητροπολίτη “οι άνθρωποι αυτοί, με φανατισμό και μίσος φρικτό εναντίον της Ελλάδος, εναντίον του κράτους που τους ευεργέτησε και τους ευεργετεί με όσα κάνει για την οικονομία τους, έφτιαξαν ένα φέρετρο και το ονόμασαν Ελλάδα”.

Χαρακτήρισε “οικτρό και ανείπωτο, για τις σχέσεις γειτονικών κρατών”, το θέαμα. “Αυτό είναι μια ασέβεια, μια βλασφημία εναντίον μιας χώρας. Κι ο νους μου πήγε σε ‘κείνο που είχε πει ο Μιλόσεβιτς στον Μητσοτάκη. ‘Τι στεναχωριέστε με τα Σκόπια, Με πέντε αεροπλάνα και δέκα τανκς θα τα παίρνατε’. Θα πείτε, ‘είσαι υπέρ του πολέμου’; Όχι φυσικά. Το λέμε για να κατανοήσουμε την κατάσταση. Αυτό το κράτος δεν έχει καταλάβει ποιο είναι ακόμη από την πανσπερμία λαών και τα αλυτρωτικά κηρύγματα της ηγεσίας του”.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρθηκε, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, στο γνωστό θέμα της κατασκευής αψίδας στα Σκόπια, με την ιστορία της Μακεδονίας και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι “Αιγιάτες” του 1948. “Αυτούς που επέστρεψαν στα Σκόπια, αλλά και στις άλλες χώρες, για τους προσωπικούς τους λόγους, τους υπολογίζει στην ιστορία της Μακεδονίας τους”. είπε.

Για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι οι Σκοπιανοί “υποσκάπτουν τη λειτουργία της επιτροπής Νίμιτς. Και λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους: ‘Χαμένος χρόνος. Δεν πρόκειται να βρεθεί λύση, γιατί εμείς δεν υποχωρούμε. Η Μακεδονία είναι εδώ’”.