Τη βαθύτατη θλίψη του για την θάνατο του θρυλικού ομογενή ποδοσφαιριστή Λευτέρη Αντωνιάδη εξέφρασε, με σημερινή δήλωσή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογραμμίζοντας >>>την απλότητα και την σεμνότητα του μακαριστού ποδοσφαιριστή καθώς και την μεγάλη προσφορά του στην ομογένεια και στον αθλητισμό της γειτονικής χώρας.
 «Μια ξεχωριστή μορφή της Πολίτης Ρωμηοσύνης εξέλιπε με τον θάνατό του θρυλικού ποδοσφαιριστή Λευτέρη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στα ερατεινά Πριγκηπόννησα, συνέδεσε ολόκληρη τη ζωή του με το ποδόσφαιρο, στο οποίο σημείωσε εξαιρετικές επιτυχίες», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Απλός και σεμνός, με πολλούς φίλους και πιο πολλούς θαυμαστάς, έβαλε τη σφραγίδα του στη ζωή της ομογένειας και του αθλητισμού της χώρας αυτής και πλήρης ημερών επλήρωσε το κοινόν χρέος. Αιωνίας ας είναι η μνήμη του!».
Ο Λευτέρης Αντωνιάδης, ο Ρωμιός που υπήρξε το μεγάλο όνομα του τουρκικού ποδοσφαίρου και σύμβολο της ομάδας Φενέρμπαχτσε, εκοιμήθη την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, σε ηλικία 87 ετών σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί τον θρυλικό Λευτέρη σε νοσοκομείο της Πόλης στις 26 Δεκεμβρίου 2010, όταν είχε επιστρέψει από την Αθήνα, όπου βρισκόταν.
Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Λευτέρη τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στις 2, στην αγαπημένη του Πρίγκηπο, από τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.
"Ξεπροβοδίζουμε σήμερα στην αιωνιότητα ένα ξεχωριστό γέννημα της πριγκηπικής αυτής νήσου, ένα φημισμένο αθλητή του τόπου μας, έναν άνθρωπο που με τις επιτυχίες του μας έκανε τόσες φορές να αισθανθούμε υπερήφανοι ως ρωμιοί. Διαβιβάζω πρωτίστως στην βαρυπενθούσα οικογένεια του αειμνήστου Ελευθερίου, στους φιλάθλους, στους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντος και σε όλη την ομογένεια τα θερμά συλλυπητήρια και τις παρήγορες ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ιδιαιτέρως προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του.Ο ποιμενάρχης των Πριγκηποννήσων Σεβασμιώτατος κύριος Ιάκωβος, λυπούμενος για την απουσία του στο εξωτερικό, επίσης μου ανέθεσε να σας μεταφέρω τα θερμά του συλλυπητήρια" είπε ό Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος στο επικήδειο λόγο του.
"Αείμνηστε Ελευθέριε, Ακόμα και με το ταξίδι σου στην αιωνιότητα κατόρθωσες να συγκεντρώσεις γύρω σου τόσο μεγάλο πλήθος, να ενώσεις τόσους ανθρώπους από διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και νοοτροπίες, και με αυτό τον τρόπο να δείξεις και πάλι, όπως τότε που κυριαρχούσες στο γήπεδο, ότι ζεις ! Ζεις, διότι και μετά την αναχώρησή σου ζει το πραγματικό αθλητικό και ολυμπιακό πνεύμα, που υπηρέτησες και που διέδωσαν σε όλο τον κόσμο οι πρόγονοί μας, το πνεύμα αυτό που μέσω του αθλητισμού φέρνει την ειρήνη, την αγάπη και την συναδέλφωση μεταξύ των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών.Ζεις όμως κυρίως διότι σήμερα σε παραλαμβάνει ο κύριος της ζωής, ο νικητής του θανάτου, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, στον οποίο απευθύνουμε όλοι μας δεήσεις να σε τοποθετήσει στον παράδεισο της τρυφής μαζί με τους αγίους αγωνιστές και αθλητές της πίστεως. Αιωνία σου η μνήμη, αείμνηστε Ελευθέριε!", κατέληξε.

Εκτενή αφιερώματα στον Τουρκικό Τύπο για τον θάνατο του Λευτέρη
Χθες, ο Τουρκικός Τύπος έχει πρωτοσέλιδα αφιερώματα στον διάσημο Ρωμιό, δίπλα μάλιστα από την είδηση του θανάτου του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς.
Το μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην γενέτειρά του Πρίγκηπο και στη συνέχεια έπαιξε για δύο χρόνια στην ομάδα της πόλης Ταξίμ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1947 άρχισε να παίζει στη Φενέρμπαχτσε όπου μέχρι το 1964 έπαιξε σε 615 αγώνες σημειώνοντας 423 τέρματα.
Το 1951 πήρε μεταγραφή στην Ιταλία και τη Φιορεντίνα και μετά από ένα χρόνο στη Γαλλία και τη Νις. Επέστρεψε όμως στη Φενέρμπαχτσε όπου έπαιξε μέχρι το 1964. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία 39 ετών πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου όμως έπαιξε μερικά μόνο παιχνίδια και ολοκλήρωσε την καριέρα του λόγω τραυματισμού.
Είχε 50 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Ο Πατριάρχης με τον Λευτέρη στην Πρίγκηπο
Ως γνωστόν, ο Λευτέρης Κιουτσουκαντωνιάδης έλαμψε στις δεκαετίες του '50 και του '60 στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της Τουρκίας. Ως παίκτης της Φενέρμπαχτσε στάθηκε η αιτία να είναι οπαδοί της ομάδας πολλοί ομογενείς μας.
Μόλις πληροφορήθηκε ο Λευτέρης πως έρχεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να τελέσει τον Εσπερινό, ανέμενε σε καφενεδάκι της προκυμαίας για να δεχθεί την ευλογία του.
Με χαρά και ο Πατριάρχης μόλις αποβιβάστηκε και πληροφορήθηκε πως τον περιμένει ο Λευτέρης, έσπευσε να τον συναντήσει. Οπότε και έγινε ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ του θρυλικού ποδοσφαιριστή της Ομογένειας και του Πατριάρχου:
-Πατριάρχης: Σου εύχομαι υγεία!
- Λευτέρης: Να είσθε καλά πάντοτε!
- Πατριάρχης: Κατεβαίνεις στην Πόλη;
- Λευτέρης: Όχι, δεν με αφήνει ο γιατρός (τα τελευταία χρόνια έχει υποβληθεί σε διάφορες εγχειρήσεις).
- Πατριάρχης: Κιουτσουκαντωνιάδης, Μπουγιουκαντωνιάδης! Του λέει με νόημα ο Πατριάρχης. (σ.σ. κιουτσούκ σημαίνει μικρός, ενώ μπουγιούκ σημαίνει μεγάλος).
- Λευτέρης: Κιουτσουκαντωνιάδης.
- Πατριάρχης (γέλια): Κιουτσουκαντωνιάδης, αλλά μεγάλος ποδοσφαιριστής.
- Λευτέρης: Σας παρακαλώ... (σ.σ. σε ένδειξη ταπείνωσης από τον Λευτέρη στον έπαινο από τον Πατριάρχη).
- Πατριάρχης: Και η Ομογένεια καμαρώνει μαζί σου...
- Λευτέρης: Να είστε καλά...
- Πατριάρχης: Σου εύχομαι καλή υγεία. Θα έρθεις στην εκκλησία, εάν μπορείς; Έλα, έλα, σε περιμένουμε…
Όταν ο Λευτέρης έφτασε στην εκκλησία της Παναγιάς, οι επίτροποι του ναού έβαλαν μία καρέκλα κοντά στο θρόνο που χοροστατούσε ο Πατριάρχης σε ένδειξη τιμής στο μεγάλο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ρωμιοσύνης της Πόλης. Στη διάρκεια του Εσπερινού ο Λευτέρης παρίστατο με ευλάβεια στην ακολουθία κάνοντας το σταυρό του όπου έπρεπε.
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε κατ’ ιδίαν με τον Λευτέρη και να τον ρωτήσουμε:
- Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στην Ομογένεια;
Λευτέρης: Η Ομογένεια να έχει υπομονή, όλα θα φτιάξουν, όλα θα πάνε καλά, έτσι τα βλέπω τα πράγματα. Προχθές μίλησα με τον Πρωθυπουργό, τον Ερντογάν! Μας προσκάλεσε στο Atakoy.
Πήγαν οι παλιοί ποδοσφαιριστές.
- Κι εκείνος είναι της Φένερμπαχτσε.
Λευτέρης: Βέβαια… άρρωστος! Τον θυμάμαι από την 3η στην ομάδα όταν έπαιζε. Είναι καλός άνθρωπος, για μένα. Στη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν γύρισε και είπε στο αυτί μου: «Εγώ σας έφερα το νερό, θα σας φέρω τώρα τα πάντα! Θα δείτε…».
Σημειωτέον ότι ο Λευτέρης γέννημα-θρέμμα της Πριγκήπου, πήγαινε στο γνωστό Ορφανοτροφείο του νησιού την εποχή που διευθύντρια ήταν η μητέρα μου, Αναστασία Νικολαϊδου – Μαγγίνα, την οποία γνώριζε κι έτσι είχε την ευκαιρία να παίζει ποδόσφαιρο με τα παιδιά του ιδρύματος.