Τηλεφωνικά θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Reuters! Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα έφυγε από την Αθήνα... >>>

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού, ενώ δεν αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

Tόσο το IIF, όσο και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αναφορικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά η όποια συμφωνία χρειάζεται την έγκριση της Ευρωζώνης, του Βερολίνου και του ΔΝΤ πριν εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο και το ΔΝΤ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο μετά το «κούρεμα» του χρέους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα προσήλθε στη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί επιτόκιο έως 3,8%. Προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση και το IIF είχαν συμφωνήσει σε επιτόκιο κοντά στο 4,25%, αλλά το ΔΝΤ, το Βερολίνο και η ΕΚΤ εμμένουν σε χαμηλότερο.