Κοινή επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απέστειλαν 35 Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Πυθαγόρα Βαρδίκου, σχετικά με την καθολική απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. >>>

Η προώθηση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος αφήνει στον… αέρα τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς ο νόμος εξαιρεί τα περισσότερα από αυτά, δηλαδή τα εξ αδιαιρέτου μερίδια.
Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες. Η πλειονότητα των κτισμάτων κατασκευάστηκε σε εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα το εμβαδόν τους να είναι λίγων εκατοντάδων μέτρων. Έτσι δεν πληρούνται οι όροι αρτιότητας. Σύμφωνα με τον νόμο τα αυθαίρετα σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα δεν νομιμοποιούνται ξεχωριστά, αλλά... όλα μαζί.
Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκο Σηφουνάκη.

Πονάει δόντι, κόβουμε... κεφάλι!
"Για άλλη μια φορά επειδή πονάει ένα δόντι, εμείς ετοιμαζόμαστε να κόψουμε το …κεφάλι", τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές. Αναφερόμενοι στο Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει καθολικά τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμη και σε σημερινά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια, υπογραμμίζουν:
"Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση και η ανικανότητά της να προχωρήσει, για δεκαετίες -λόγω μιας απαράδεκτης γραφειοκρατίας- σε πολεοδόμηση περιοχών με πιεστικές ανάγκες, παράλληλα με την άνθηση μιας διαπλοκής, από τις πλέον κλασικές, των ελεγκτικών και μη μηχανισμών, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, συμπληρώνεται τώρα με μία αδιανόητη και αδικαιολόγητη απαγόρευση. Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος".
Μάλιστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι "ένας ολόκληρος κλάδος, από τους σημαντικότερους -αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα.
Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται", καταγγέλλουν.
Υποστηρίζουν, τέλος ότι "όσο αγνές και αν είναι οι προθέσεις" των συντακτών του Προεδρικού Διατάγματος, υπάρχει κίνδυνος "να εκμηδενιστεί η περιουσία εκατομμυρίων ιδιοκτητών και να πληγεί καίρια η μέση ελληνική οικογένεια". Γι αυτό ζητούν την απόσυρσή του και "εάν η Κυβέρνηση επιμένει, να έρθει στη Βουλή ανάλογη νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε και ανάλογα να ψηφίσουμε".
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Βαρδίκος Πυθαγόρας, Αγάτσα Άρια, Αρβανιτίδης Γιώργος, Βούρος Γιάννης, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Δαμιανάκης Ευτύχιος, Εμινίδης Σάββας, Ζωίδης Νικόλαος, Θεοχάρη Μαρία, Καρύδης Δημήτριος, Κασσάρας Γεώργιος, Κατρίνης Μιχαήλ, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κεφαλίδου Χαρά, Κουσελάς Δημήτριος, Λαφαζάνης Αργύρης, Μαργιέλης Σπυροπάνος, Μερεντίτη Αθανασία, Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας, Μπατζελή Αικατερίνη, Παντούλας Μιχαήλ, Παπαθανάση Αφροδίτη
Παπουτσής Δημήτριος, Παρασύρης Φραγκίσκος, Ρήγας Παναγιώτης, Σκραφνάκη Μαρία, Στασινός Παύλος, Τζελέπης Μιχαήλ, Τόγιας Βασίλειος, Τσουρή Ελπίδα, Φαρμάκη-Γκέκη Αικατερίνη, Φραγγίδης Γεώργιος, Χάϊδος Χρήστος και Χαντάβας Αθανάσιος.