Πρώτα ονόμαζε αεροδρόμια με ελληνικά ονόματα. Μετά, σήκωνε αγάλματα με Έλληνες στρατηλάτες και… σλάβικες επιγραφές. Τώρα, εγκαινιάζει… αψίδες! >>>

 

Τα εγκαίνια της «Αψίδας της Μακεδονίας» έκανε προχθές ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, λίγες ημέρες πριν γίνει η νέα συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Βασιλάκη και Γιόλεφσκι.

Στην «Αψίδα της Μακεδονίας» που βρίσκεται στο κέντρο της Σκοπιανής πρωτεύουσας, απεικονίζεται ως μέρος της «Μακεδονίας», η Βόρεια Ελλάδα, η Αλβανική περιοχή των Πρεσπών και το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας.

Η μεγαλοϊδεατική κατασκευή στο πρότυπο της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι κόστισε 4,4 εκατομμύρια ευρώ και έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αλβανίας. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η δημιουργός του έργου Βαλεντίνα Στεφανόφκα παραδέχτηκε ότι στην αψίδα περιλαμβάνονται «όλα τα μέρη της Μακεδονίας» και ότι στις πλευρές του περιέλαβε και αναπαραστάσεις με στοιχεία λαογραφίας, μουσικής και παραδοσιακών φορεσιών από την «Μακεδονία του Βαρδάρη, τη Μακεδονία του Πιρίν, την Μακεδονία του Αιγαίου και τις Πρέσπες».

Μήπως πρέπει κάποιος, τελικά, να μαζέψει αυτό το παιδί, που και ανιστόρητο είναι και προκλητικό και έχει κουρελιάσει την ενδιάμεση συμφωνία και έχει βλέψεις σε άλλες χώρες;