Σε πολλούς αρέσει να πίνουν έναν χυμό πορτοκαλιού το πρωί- είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που επιλέγουν να τον απολαμβάνουν μέσα στη μέρα. Για τη θρεπτική του αξία ή απλά για τη γεύση, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα από τα δημοφιλέστερα «ποτά» παγκοσμίως- ωστόσο η άνοδος των τιμών απειλεί την «κυριαρχία» του.

Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2,20 δολάρια το κιλό. Επίσης, την εμφάνισή τους έκαναν προβληματισμοί σχετικά με θέματα ασφαλείας στη Βραζιλία, τη χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο: σε φορτία χυμού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ εντοπίστηκε το εξαιρετικά επικίνδυνο φυτοφάρμακο καρπενταζίμ, η χρήση του οποίου επιτρέπεται στη Βραζιλία- με πολλούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι η χρήση του δεν αποτελεί λόγο ανησυχιών για τον χυμό πορτοκαλιού.
Στην αύξηση των τιμών έπαιξε ρόλο και ο ψυχρός καιρός στη Φλόριντα, μία επίσης μεγάλη εξαγωγό πορτοκαλιών και συμπυκνωμένου χυμού: η Φλόριντα υποφέρει από μικρές περιόδους ψύχους οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις συγκομιδές, περιορίζοντας έτσι τη διαθεσιμότητα πορτοκαλιών. Επίσης, σημειώνεται άνοδος του κόστους συσκευασίας και μεταφοράς.
Ωστόσο, αν και η γενικότερη αύξηση των τιμών δεν θεωρείται ότι θα αποθαρρύνει το τεράστιο κοινό, εμφανίζονται «προκλήσεις»: «ένα από τα φαινόμενα που είδαμε μέσα στα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι ο 100% χυμός πορτοκαλιού βλέπει το μερίδιο της αγοράς του να μειώνεται, καθώς πολλοί προτιμούν άλλα μείγματα, όπως μήλο και μάνγκο» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Λάμινγκ, εκπρόσωπος της BDSA (British Soft Drinks Association) . Οι καταναλωτές φαίνονται πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα για χυμούς πιο εξωτικών φρούτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC