Ο σωστός, επαρκής και ποιοτικός ύπνος φαίνεται πως είναι αναγκαίος για όλους και, ειδικότερα, για όσους βιώνουν έντονη και δραστήρια καθημερινότητα, γεμάτη στρες και άγχος. Παρόλα αυτά, λίγοι είναι εκείνοι που κοιμούνται αρκετά και σβήνουν κάθε ίχνος ταλαιπωρίας από τον οργανισμό τους…
Αν ανήκετε σε εκείνους που υποφέρουν από αϋπνία ή έλλειψη ποιοτικού ύπνου… τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς υπάρχουν τρόποι και πολύτιμα μυστικά που θα σας κάνουν να κοιμάστε σαν πουλάκια!
  • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιμάστε στο απόλυτο σκοτάδι. Έρευνες έχουν αποδείξει πως ακόμη και το παραμικρό φως διαταράσσει τον ύπνο, και δεν σας αφήνει να ξεκουραστείτε όσο θα θέλατε.
  • Ειδικότερα το χειμώνα, φροντίστε να φοράτε κάλτσες, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, αλλά και των απότομων εναλλαγών στη θερμοκρασία ημέρας και νύχτας που παρατηρούνται την άνοιξη, τα πόδια –ειδικά των καπνιστών, που πάσχουν από κακή κυκλοφορία του αίματος– παγώνουν όταν κοιμάστε, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ακόμη, ρυθμίστε τη θερμοκρασία. Αν το δωμάτιο είναι υπερβολικά κρύο ή υπερβολικά ζεστό, θα ξυπνάτε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να διαταράσσετε τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου σας. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 19-21 βαθμών Κελσίου.
  • Εξίσου σημαντικό είναι το σταθερό ωράριο ύπνου. Προσπαθήστε να κοιμάστε σχετικά σταθερές ώρες. Μπορεί να είναι από δύσκολο έως απίθανο να τηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου τα Σαββατοκύριακα με εκείνο που εφαρμόζετε τις καθημερινές, αλλά αν οι ώρες ύπνου σας έχουν μια απόκλιση της τάξης των τριών ωρών, είστε σε καλό δρόμο…
  • Τέλος, κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε. Θα ανεβάσετε την θερμοκρασία του σώματός σας, η οποία πέφτει σταδιακά κατά την διάρκεια του ύπνου, βοηθώντας τον οργανισμό σας να χαλαρώσει και, φυσικά αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε.