Με τον κίνδυνο μπλακ αούτ βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το αεροδρόμιο Μακεδονία αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, το λογισμικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το ραντάρ, είναι εκείνο που τοποθετήθηκε την πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο Κώστας Μπούρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3. Σύμφωνα με >>>
τις πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί η αναβάθμιση του λογισμικού θα έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο στα οκτώ με 10 χρόνια ενώ ήδη έχουν περάσει 12!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι συχνά τα μπλακ ούτ με το σοβαρότερο το καλοκαίρι οπότε και το σύστημα έπεσε για 20 περίπου λεπτά, ενώ το τελευταίο έγινε την περασμένη εβδομάδα και διήρκεσε τρία λεπτά.
Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας περνούν εικόνα από το κεντρικό σύστημα «Παλλάς» που λειτουργεί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων.
Να διευκρινίσουμε ότι το ραντάρ σαν μηχανικό τμήμα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, όπως μας λένε, ωστόσο το λογισμικό με το οποίο λειτουργούν οι υπολογιστές που επεξεργάζονται τα στοιχεία του ραντάρ και με αυτά δουλεύουν οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, είναι απραχαιωμένο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, το ραντάρ λειτουργεί με υπερπροσπάθεια των ηλεκτρονικών της ΥΠΑ.
Η αναβάθμιση του λογισμικού ζητήθηκε πριν από τρία περίπου χρόνια οπότε και η ιταλική εταιρία έγινε κάποια προσφορά αλλά η υπόθεση κόλλησε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες εδώ και τρία χρόνια.
Δεν είναι θέμα οικονομικό μας διαβεβαιώσαν στην ΕΤ3 οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας και συγκεκριμένα ο γ.γ. της ένωσης τους Κώστας Μίχος που επικοινωνήσαμε πριν από λίγο. Τα χρήματα μας είπε υπάρχουν από τα τέλη υπερπτήσεων και ότι επένδυση κάνει η χώρα μας τα χρήματα θα επιστραφούν μέσω του eurocontrol.