Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές. "Το ΕΣΥ κατέρρευσε παταγωδώς", υπογράμμισαν μια μέρα μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Υγείας. >>>

Μόλις χθες ήταν στη Θεσσαλονίκη ο Ανδρ. Λοβέρδος κι έλεγε πως το ΕΣΥ πέτυχε. Περιέγραφε μια κατάσταση ιδανική στα δημόσια νοσοκομεία και υπόσχονταν ακόμη καλύτερες μέρες. Μια μέρα αργότερα, οι γιατροί των νοσοκομείων βάλθηκαν να τον διαψεύσουν.
«Τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού, ενώ τμήματα καταρρέουν με ταχύτατους ρυθμούς. Το ΕΣΥ κατέρρευσε με τον πλέον επίσημο και παταγώδη τρόπο», υποστήριξε, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Μετράτε:
  1. Σε κανένα νοσοκομείο, όπως είπε, δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια, καθώς έχει λήξει η θητεία τους.
  2. Υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού(αφού δεν υπάρχουν... δ.σ.).
  3. Νοσοκομεία δεν μπορούν να εφημερεύσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού.
  4. Οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται, δεν αναπληρώνονται.

Οι καταγγελίες έπεφταν βροχή:
  • Στο Νοσοκομείο Πατησίων κατήγγειλε ο επιμελητής Β', χειρουργός Χαράλαμπος Φαράντος ειδικευόμενοι παθολόγοι κάνουν εφημερία αντί καρδιολόγων και στα νοσοκομεία Λήμνου και Κυπαρισσίας εφημερεύουν καρδιολόγοι αντί παθολόγων.
  • Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος, υπάρχει μόνον ένας επιμελητής νευροχειρουργός. Έτσι, την ώρα που χειρουργούσε έναν 18χρονο, εισήχθη στα επείγοντα και ένα δεύτερο νευροχειρουργικό περιστατικό. Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και στα δυο περιστατικά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος ασθενής. Φυσικά, οι συγγενείς του άτυχου ασθενούς κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Ο διευθυντής του τμήματος παραιτήθηκε.
  • Από το Νοσοκομείο Ρόδου παραιτήθηκε ο διοικητής Μιχάλης Κόκκινος, επειδή το ίδρυμα είναι «συρρικνωμένο, χωρίς τακτικά χειρουργεία και εισαγωγές, χωρίς στελεχωμένη αιμοδοσία, λόγω ελλείψεως παρασκευαστών και με ελλιπή στελέχωση στα υπόλοιπα τμήματα».
  • Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατήγγειλε ο παιδοψυχίατρος Χρήστος Ανδρούτσος, κάτι που οδηγεί τη Μονάδα Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου σε κλείσιμο.