Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η γλώσσα μας εκτός από τα γλυκά, τα ξινά, τα αλμυρά, τα πικρά και τα πικάντικα, αναγνωρίζει και τη λιπαρή γεύση! Γι αυτό και παρουσιάζουμε… βουλιμία! >>>

 

Αυτή είναι η έκτη αίσθηση στη γεύση, η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση του λίπους από τους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Lipid Research.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα είναι δομημένη έτσι ώστε να ανιχνεύει τέσσερις βασικές γεύσεις: Το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό, ενώ πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια πέμπτη, το πικάντικο. Αυτή η γκάμα διευρύνεται περαιτέρω πλέον με μια ακόμα γεύση, που αφορά στα λιπαρά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, με επικεφαλής τις καθηγήτριες Νάντα Αμπουμράντ και Γιανίνα Πεπίνο, εντόπισαν ένα χημικό υποδοχέα (πρωτεΐνη) στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια των λιπαρών.

Αναζητείται απάντηση στη παχυσαρκία

Η σχετική γευστική ευαισθησία ποικίλει από άτομο σε άτομο, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λιπαρά, καθώς δεν έχουν την ίδια γευστική επίγνωση ότι τρώνε λιπαρά φαγητά.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους, θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους (ποσοστό 20%) διαθέτει στο γενετικό υλικό του μια μετάλλαξη του γονιδίου που παράγει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα του υποδοχέα CD36. Αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται λιγότερο ότι τρώνε κάτι λιπαρό και άρα είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία.

Εκτός από τις βασικές γεύσεις που εδράζονται στην ίδια τη γλώσσα, οι υπόλοιπες γεύσεις γίνονται στην πραγματικότητα αντιληπτές από τον άνθρωπο μέσω της όσφρησης του.