Aβάσιμες είναι οι προσδοκίες για στήριξη της ρευστότητας και ουσιαστικό συμψηφισμό οφειλών δημοσίου και επιχειρήσεων που επιχειρεί να δημιουργήσει στους Έλληνες επιχειρηματίες το Υπουργείο Οικονομικών με τη νέα του εγκύκλιο. >>>Αυτό επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να συνιστά η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. "Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση εμπαίζει τις επιχειρήσεις, προχωρώντας σε άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου και σε πολλαπλές εξαγγελίες περί συμψηφισμού χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη σημασία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις έχει η άμεση επιστροφή των ήδη οφειλομένων ποσών πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ από εξαγωγές αλλά και άλλες κατηγορίες που δεν μπορούν να συμψηφίσουν το φόρο (διαφορές συντελεστή, επενδύσεις) και γενικότερα η πιστή τήρηση της υποχρέωσης του Δημοσίου για πραγματικά άμεση επιστροφή του ΦΠΑ μέσω μιας αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας.

Οι εξαγωγείς ζητούν "επιτέλους να λειτουργήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου μέσα από ένα ενιαίο συστηματικό μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής του συμψηφισμού οφειλώνδημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ προς τις επιχειρήσεις". Αντί των παραπάνω, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών, με την εγκύκλιό του, ορίζει πολύ περιοριστικά την αμοιβαιότητα των απαιτήσεων, διευκρινίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά βεβαιωμένα χρέη και απαιτήσεις στο εν στενή εννοία δημόσιο και μάλιστα εφόσον υφίστανται κατά τον ίδιο χρόνο, εξαιρουμένων των απαιτήσεων των επιχειρήσεων κατά ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νοσοκομείων κ.λ.π. και με δεδομένη την καθυστέρηση ακόμη και βεβαίωσης απαιτήσεων

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το υπουργείο "υπαγάγει σε συμψηφισμό βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, συμπεριλαμβανομένων των βεβαιωμένων οφειλών που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη). Η ρητή πλέον αυτή υπαγωγή αδικεί τις συνεπείς επιχειρήσεις, καθώς ουσιαστικά αναιρεί την όποια ρύθμιση και δυνατότητα τμηματικής καταβολής και το συμψηφισμό ως μέτρο για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της ασυνέπειας του κράτους".

Οι εξαγωγείς αναρωτιούνται: "Ποια είναι η πραγματική βούληση της κυβέρνησης; Να αφανίσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελούν τη μόνη ελπίδα εξόδου της χώρας μας από τη βαθύτατη κρίση";

Τέλος, ζητούν "η πολιτεία να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να στηρίξει τη ρευστότητα, τις υγιείς επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη πριν να είναι πολύ αργά, με καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες, την οικονομία, την απασχόληση και την χώρα στο σύνολό της".