Μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ελλάδας θέλει να γίνει η Θέρμη. Γι αυτό και υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Α.Π.Θ., για να διερευνηθεί και να υλοποιηθεί καινοτόμος οικολογικός σχεδιασμός για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο αειφορικό δίκτυο πρασίνου στο δήμο. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάσει >>>η διοίκηση του δήμου στο κοινό την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 19:30, στην αίθουσα θεάτρου του Π.Κ.Θ. 

Επιστήμονες του Α.Π.Θ. κατέγραψαν, ανέλυσαν και αξιολόγησαν το αστικό και περιαστικό πράσινο του οικισμού και της επέκτασης Θέρμης. Σκοπός τους να δημιουργήσουν ένα ενιαίο δίκτυο πρασίνου σε σχέση με τις λειτουργίες της πόλης και τις δυνατότητες σύνδεσής του με πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς πόλους έλξης.

Έτσι, λοιπόν, προτάθηκαν τρεις μεγάλες κατηγορίες περιπάτων διαδρομών με διαφορετικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον: 

  • Αστικός περίπατος ο οποίος αποτελείται από ένα δίκτυο διαδρομών στα όρια της πόλης και συνδέει χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος, συνδέοντας μεταξύ τους τις βασικές λειτουργίες κάθε γειτονιάς 
  • Περίπατος νερού ο οποίος αποτελείται από άξονες που ενοποιούν τις διαδρομές των ρεμάτων καθιστώντας τους, πράσινες διαδρομές ενεργητικής και παθητικής αναψυχής και δίνουν τη δυνατότητα της συνεχούς κίνησης δίπλα στο νερό και 
  • Ποδηλατικός περίπατος ο οποίος διασχίζει τον περίπατο του νερού και τον αστικό περίπατο, με στόχο την εύκολη σύνδεση σημείων ενδιαφέροντος, λειτουργίες και πάρκα σε όλο το αστικό δίκτυο. 
Στο ίδιο πλαίσιο μελετήθηκε μια πρόταση διαχείρισης των πεζοδρομίων των οδών της περιοχής της επέκτασης του οικισμού της Θέρμης, λαμβάνοντας υπόψη το βιοκλιματικό σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων και το δεδομένο της υφιστάμενης κατασκευής των κρασπέδων και προέκυψαν τρεις διαφορετικοί τύποι πεζοδρομίων οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανά πλάτος οδών του οδικού δικτύου της περιοχής, και δύο τύποι πεζοδρόμων μικτής χρήσης, καθώς επίσης και εναλλακτικές προτάσεις στρώσης δαπέδων. Επίσης εξετάστηκε η χρήση του ποδηλάτου εντός και εκτός του πεζοδρομίου, καθώς και ο ρόλος της φύτευσης στον υπαίθριο αστικό χώρο. Προέκυψαν οκτώ κατηγορίες προτεινόμενου φυτικού υλικού ανάλογα με το σχεδιασμό και το είδος των οδών. 

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει μια αύξηση του ποσοστού πρασίνου της συνολικής έκτασης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θέρμης από 14% που προβλέπεται με την υλοποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου σε 16,4% και την κατατάσσει σε μια από τις πόλεις με το περισσότερο πράσινο στην Ελλάδα.