Καταγράφηκε για πρώτη φορά, από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η έκλυση και η δράση των ενδορφινών στον ανθρώπινο εγκέφαλο μετά από κατανάλωση αλκοόλ, εξέλιξη που μπορεί να φέρνει πιο κοντά την >>>

παρασκευή ενός φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει τον αλκοολισμό, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τον αλκοολισμό σαν αρρώστια και όχι σαν κακή συνήθεια.

Οι ενδορφίνες είναι πρωτεΐνες παραγόμενες στον εγκέφαλο μας, που απελευθερώνονται και με την κατανάλωση αλκοόλ και δημιουργούν συναισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές. Εξέτασαν τις εγκεφαλικές λειτουργίες 13 αλκοολικών μετά από κατανάλωση αλκοόλ, με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και τις σύγκριναν με τις αντίστοιχες εγκεφαλικές λειτουργίες 12 ανθρώπων που δεν είχαν πρόβλημα εθισμού. Σε όλους τους εθελοντές υπήρχε έκλυση ενδορφινών στον εγκέφαλο και παρατηρήθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκκληση αυτή, τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση έπαιρνε ο εθελοντής.

Πολύ σημαντική παρατήρηση ήταν ότι στους εθελοντές που ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ, όσο περισσότερες ενδορφίνες απελευθερώνονταν τόσο πιο μεθυσμένοι αισθανόντουσαν, σε αντίθεση με τους «νορμάλ» πότες. «Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου των εθισμένων στο αλκοόλ παρουσιάζεται διαφορετική, κάνοντας τους να απολαμβάνουν το αλκοόλ περισσότερο και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι αλκοολικοί πίνουν περισσότερο ή εθίζονται αρχικά επειδή παίρνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτό», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η δεύτερη πολύ σημαντική παρατήρηση είναι ότι βρέθηκε το σημείο του εγκεφάλου που υποδέχεται αυτές τις πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει η έρευνα για ένα φάρμακο εναντίον του εθισμού στο αλκοόλ, πολύ καλύτερο από την ουσία ναλτρεξόνη.

«Η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι ευρέως αποδεκτή ως θεραπεία για τον αλκοολισμό, όχι γιατί δεν είναι αποτελεσματικό στη μείωση του αλκοόλ αλλά γιατί οι ασθενείς την σταματάνε σύντομα επειδή τους κάνει να αισθάνονται πολύ άσχημα», λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ουσία μπλοκάρει πολλούς υποδοχείς πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, ενώ για τον αλκοολισμό οι ερευνητές θέλουν να στοχεύσουν συγκεκριμένους μόνο υποδοχείς.

Αν, λοιπόν, οι επιστήμονες καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τη σχέση των ενδορφινών με τον αλκοολισμό θα έχουν φτάσει πολύ κοντά στη θεραπεία του.