Το… “βρόμικο 89” τον θεωρούσαμε εχθρό της χώρας. Από αυτά που προέκυψαν αργότερα, στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, ο Κίρο Γκλιγκόροφ αποδείχτηκε μετριοπαθέστατος πολιτικός. Χθες, άφησε την τελευταία του πνοή. >>>

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, 95 ετών, απεβίωσε στο σπίτι του. Η κηδεία του θα γίνει, αύριο το απόγευμα, στα Σκόπια.

Γεννήθηκε στο Στιπ των Σκοπίων. Σπούδασε νομικά στο Βελιγράδι. Υπηρέτησε σε σειρά υψηλών πολιτικών αξιωμάτων στην –πάλαι ποτέ, Ενωμένη- Γιουγκοσλαβία: Ήταν γραμματέας Οικονομικών στο οΟοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο, μέλος της Προεδρίας και πρόεδρος της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Όταν τα Σκόπια κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, το 1990, έγινε ο πρώτος της δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, στις 27 Ιανουαρίου του 1991. Ακολούθησε και δεύτερη θητεία του, ως τις 19 Νοεμβρίου του 1999.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1995 έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας με παγιδευμένο όχημα στα Σκόπια. Ενώ το όχημά του διερχόταν από δρόμο, καθ' οδόν προς το γραφείο του, εξερράγη μηχανισμός σε παγιδευμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του και να τραυματιστεί σοβαρά ο ίδιος στο κεφάλι, πάνω από το δεξί μάτι. Κανένας δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα για την επίθεση. Αντικαταστάθηκε ως τις 17 Νοεμβρίου από τον Στόγιαν Αντόφ, οπότε και ανέλαβε ξανά καθήκοντα, αν και μόνιμα τυφλός πλέον από το ένα μάτι.

Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό Εξωτερικών τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προσπάθησε να λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (με την αλήστου μνήμης δήλωση του “Ψηλού” πως “σε δέκα χρόνια το θέμα θα το ΄χουμε ξεχάσει”), ο Κίρο Γκλιγκόροφ ήταν “η άλλη πλευρά”. Αυτόν στόχευσε το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον αείμνηστο δήμαρχο Ντίνο Κοσμόπουλο.

Βέβαια, αργότερα, όταν γνωρίσαμε τα… αστέρια της διπλωματίας Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ, αναπολήσαμε τον Γκλιγκόροφ, ο οποίος ήταν από τους λίγους που επέμενε πως οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και καμία σχέση έχουν με Μακεδόνες…