Όταν άνοιξε η πόρτα, πρώτος (πιο θαρραλέος) "έσκασε μύτη" ο Νικήτας. Ο Τζον, πιο επιφυλακτικός, περίμενε τη... σιγουριά. Η πρώτη επαφή με το περιβάλλον είχε γίνει. Τζον και Νικήτας πάτησαν χώμα και φύλλα, στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου και χάθηκαν στο δάσος. >>>

Ήταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που ο Αρκτούρος επέστρεψε στη φύση δυο ορφανά αρκουδάκια, μετά από περίθαλψη 9 μηνών και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.

Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών της οργάνωσης και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα μετά από 9 μήνες περίθαλψης και φροντίδας είναι δυο υγιείς νέες αρκούδες που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ψάχνουν για τροφή, αποφεύγουν τον άνθρωπο και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.

Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε εν μέσω παγετού και χιονοκάλυψης σε δασική περιοχή που αποτελεί φυσικό βιότοπο της αρκούδας. Οι ειδικοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διαμόρφωσαν μια –κατά το δυνατόν- φυσική φωλιά όπου τοποθετήθηκε ειδική διαδικτυακή κάμερα που προσφέρει τη δυνατότητα στους ερευνητές της οργάνωσης να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή αλλά και να παρακολουθούν τα αρκουδάκια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συλλέγοντας έτσι πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα.

Δίνουν, όμως και σε ΄σας να παρακολουθείτε πλάνα από τον ύπνο και τη ζωή των δύο μικρών στη σελίδα που διατηρεί ο Αρκτούρος στο facebook: