Σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ νότιας Μήλου και νότιας Φολέγανδρου έκοβε... βόλτες χθες η τουρκική κορβέτα «Bandirma». Στη συνέχεια, το τουρκικό πλοίο, με βόρεια πορεία, κινήθηκε μεταξύ Σίφνου και Αντίπαρου και >>>
εξήλθε σήμερα, στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, μεταξύ Τήνου και Μυκόνου, κατευθυνόμενη στο λιμάνι της Σμύρνης.

Αρχικά η τουρκική κορβέτα είχε κινηθεί μεταξύ Κάσου και Κρήτης, προερχόμενη από ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια βόρεια της Κρήτης σε διεθνή ύδατα. Με απλά λόγια, όργωσε ανενόχλητη, κατά την Τουρκική τακτική, όλο το Αιγαίο!

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Νταβούτογλου ότι Ανατολική Μεσόγειος κι Αιγαίο είναι ενιαίος χώρος ασκήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν το τουρκικό πλοίο καθ'όλη τη διάρκεια του πλου του.

Όπως διαβάσαμε στο defencenet.gr, η κορβέτα είναι μία από τις έξι μεταχειρισμένες κορβέτες που παρέλαβε από την Γαλλία το τουρκικό Ναυτικό.

Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 24 κόμβους, ενώ αν πέσει στους 15 ή στους 18 εξασφαλίζει μέγιστη ακτίνα δράσης 4.500 και 3.000 ναυτικά μίλια αντίστοιχα. Το πλήρωμά της αποτελείται από 7 αξιωματικούς και 83 υπαξιωματικούς/ναύτες.

Η σουίτα των αισθητήρων της αποτελείται από ένα ραντάρ επιτήρησης αέρος/επιφάνειας DRBV 51A, ένα ραντάρ ελέγχου πυρός DRBC 32E, ένα ραντάρ ναυτιλίας DECCA 1226 και ένα σόναρ πλώρης DUBA 25. Το δε πακέτο της ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από ένα ραντάρ αναχαίτισης ARBR 16, δυο εκτοξευτές δολωμάτων τύπου Dagaie και ένα σύστημα αντιμέτρων SLQ-25 Nixie.

Ο οπλισμός της αποτελείται από 2 αντιπλοϊκούς πύραυλους MM38 Exocet, 1 ναυτικό πυροβόλο των 100 χλστ. σε πύργο CADAM με σύστημα ελέγχου πυρός Najir, 2 πυροβόλα των 20 χλστ., 4 πολυβόλα των 12,7 χλστ. 4 τορπίλες τύπου L3 ή L5 και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών των 375 χλιστ.

Παρόμοιο σκάφος, το 2009, είχε περάσει από το Καστελόριζο όπου είχε κολλήσει σε ύφαλο, αφήνοντας πίσω του το θόλο του σόναρ.