Πριν δυο βδομάδες, το Σκοπιανό καρναβάλι του Βέστβανι, προκάλεσε ένταση και διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά -αλλά ως εκεί. Τώρα, ο ίδιος Σκοπιανός καρνάβαλος προκάλεσε επεισόδια από μουσουλμάνους που θεώρησαν ότι εμπαίζονταν η θρησκεία τους! >>>

Θυμάστε όλοι την περίπτωση με το Σκοπιανό καρναβάλι που είχε για κεντρικό θέμα την... κηδεία της Ελλάδας! Ο Σκοπιανός καρνάβαλος της 14 Ιανουαρίου 2012, είχε προκαλέσει την ελληνική αντίδραση και διάβημα του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Αυτήν τη φορά, οι καρναβαλιστές που θεωρήθηκε από μουσουλμάνους ότι προσέβαλαν τη θρησκεία τους, προκάλεσαν... ξύλο και επεισόδια.

Χθες βράδυ, στην πόλη Στρούγκα, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 2000 μουσουλμάνων μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, κατά των αντί-ισλαμικών σκηνών που καταγράφηκαν, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στο καρναβάλι του Βέβτσανι. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης αυτής, στην οποία ακούστηκαν συνθήματα κατά χριστιανών, κάποιοι έκαψαν μία σημαία των Σκοπίων, που ήταν αναρτημένη στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, ενώ  άλλοι υπέστειλαν τη σημαία της χώρας από το κτίριο του δημαρχείου. 

Σε άλλη διαμαρτυρία, σε χωριό έξω από τη Στρούγκα, κάποιοι άλλοι πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν φθορές σε διερχόμενο λεωφορείο, ιδιοκτησίας εταιρίας από το Βέβτσανι.

Ποιο είναι το Βέβτσανι

Το Βέβτσανι είναι μια κωμόπολη κοντά στη Στρούγκα η οποία κατοικείται αμιγώς από σλαβικής καταγωγής πολίτες. Εκεί, κάθε χρόνο, στις 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται καρναβαλική παρέλαση.

Το εφετινό καρναβάλι, εκτός από την κηδεία της Ελλάδας και το κάψιμο της Ελληνικής σημαίας, περιελάμβανε και αναπαραστάσεις προσβλητικές για τη μουσουλμανική θρησκεία. Οι διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας των Σκοπίων και του μουφτή της Στρούγκας, καθώς και του δημάρχου της Στρούγκας ο οποίος είναι αλβανικής εθνικής καταγωγής, ήταν έντονες.

Όπως είπαν, μουφτής και δήμαρχος, αυτά που παρουσιάστηκαν στο καρναβάλι του Βέβτσανι προσβάλουν βαθύτατα τα θρησκευτικά αισθήματα του μουσουλμανικού πληθυσμού και απειλούν την αρμονική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή της Στρούγκας! 

Η Στρούγκα είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα των Σκοπίων. Κατοικείται από 65.000 κατοίκους. Το 56% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, 32% είναι Σλαβομακεδόνες και 6% Τούρκοι.