Ο ρώσος Gevork Andreyevich Vartanian, που έφερε την κωδική ονομασία Amir πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Η κορυφαία ίσως στιγμή της καριέρας του ήταν το 1943 όταν και αποκάλυψε το σχέδιο δολοφονίας των τριών ηγετών που αν είχε τελεσφορήσει, πιθανότατα θα άλλαζε το ρου της Ιστορίας. >>>
Το γεγονός ότι ήταν μόλις 19 ετών, δεν τον εμπόδισε να καθοδηγήσει μια ομάδα σοβιετικών πρακτόρων προκειμένου να εμποδίσουν την εκτέλεση του σχεδίου των Ναζί με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Άλμα εις Μήκος» που στόχο είχε τη δολοφονία των τριών συμμάχων ηγετών κατά τη διάσκεψη της Τεχεράνης. 
Μια ακόμη επιτυχία του Amir κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν όταν κατάφερε να διεισδύσει σε μια βρετανική ακαδημία κατασκόπων, το 1942 στο Ιράν. Εκεί εκπαίδευαν πράκτορες που μιλούσαν ρωσικά προκειμένου να σταλούν στη Σοβιετική Ένωση σαν κατάσκοποι. Ο Amir τους χάλασε τα σχέδια, καθώς έμαθε και αποκάλυψε τα ονόματα αυτών που θα στελνόντουσαν στη χώρα του.
Τα επιτεύγματα του δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί, καθώς ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τον Vartanian σαν ένα «θρυλικό κατάσκοπο, αληθινό πατριώτη και εξαιρετική προσωπικότητα».