«Αγαπητέ Γιώργο θέλω να σε συγχαρώ για τις γενναίες αποφάσεις σου να αποχωρήσεις από πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινή μας πορεία, παρά τη σύγκρουση του 2007, δεθήκαμε συναισθηματικά και αποδείξαμε πως εννοούμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ» >>>Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας παράλληλα, πως «η χώρα είναι σε τραγική κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «οι τρεις μήνες που έρχονται είναι οι κρισιμότεροι στη μεταπολεμική πορεία της χώρας».
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας. Αυτό περιμένουν ο ελληνικός λαός και οι εταίροι μας. Το γεγονός ότι στις 12 Νοεμβρίου σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εκληφθεί από τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Επεσήμανε ωστόσο ότι «παρά την κοινή κυβέρνηση το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με τους παλαιούς όρους. Με τον πιο παλιοκαιρίσιο τρόπο» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αρθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Και πρόσθεσε: «Τι κάναμε τα τελευταία 2,5 χρόνια; Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αυτή ήταν η τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά. Πρόκειται για έναν ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό στο όνομα της σωτηρίας της χώρας».
Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τις επιλογές του πρώτου προγράμματος. Και πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να πάρει μόνο το βάρος. Πολλές φορές στο υπουργικό εξέφρασα τις ενστάσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις. Από την αρχή ανήκα σε αυτούς που μετείχαν στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Και ως υπουργός Άμυνας συνέβαλα όσο μπορούσα στη μείωση του ελλείμματος το 2009 και το 2010. Τον Ιούνιο του 2010 μετά από μία έντονη προσωπική πίεση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβα ευθύνες που δε μου ανήκαν, γνωρίζοντας το προσωπικό κόστος και τη φθορά. Ευχαριστώ τον Γιώργο Παπανδρέου που μου έδωσε τη δυνατότητα και τους βουλευτές με τους οποίους κρατάμε μαζί όρθια τη χώρα».