Στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων και ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., έγινε, στο μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. >>>

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης. 

Λίγο μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωσή του, είπε πως διαπίστωσε απόλυτη σύγκλιση και ξεκαθάρισε ότι αν η διπλή διαδικασία, για το psi και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας. 

Η σύσκεψη διήρκεσε δυο ώρες και 45 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε συναίνεση για να διαπραγματευθεί στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, αν η διπλή διαδικασία, για το psi και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους », τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τον κ. Παπαδήμο  «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Έκανε λόγο για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές και κατέληξε: 

«Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».