Αρχίζουν άμεσα οι εργασίες για την συντήρηση του Διατηρητέου Κτιρίου των πρώην Δημοτικών Σφαγείων με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθεί ως Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και της αναδόχου κοινοπραξίας (ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - VALCON E.E.) που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου. 
 
 
 
 

Σύμφωνα με τη σύμβαση το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 07-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) με τελικό δικαιούχο το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος ανερχόταν αρχικά σε 3.250.000,00 ευρώ μετά από το μειοδοτικό διαγωνισμό στον οποίο επικράτησε η ανάδοχος εταιρία μειώθηκε κατά 47,43 % στο τελικό ποσό των 1.708.681,51 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση οι εργασίες –άνευ απροόπτου- θα ολοκληρωθούν σε 21 μήνες.
«Εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου συντήρησης του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου από κοινοτικούς πόρους και χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου επιτυγχάνουμε επιπλέον δύο στόχους: διασώζεται ένα οίκημα χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας των βιομηχανικών κτιρίων της πόλης των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ η υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζεται με τη δημιουργία ενός καλαίσθητου Πολιτιστικού Κέντρου στην περιοχή» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία βρίσκονται σε οικόπεδο με έκταση 8994.25 μ2, στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις τους αποτελούνται από το κυρίως Διατηρητέο κτίριο, η ανέγερση του τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα κτίριο προσθήκης, βοηθητικών χρήσεων, εφαπτόμενο σ’ αυτό στην δυτική πλευρά, το οποίο είχε κατασκευαστεί τμηματικά, και από ένα νεότερο κτίριο στην βορειοδυτική γωνία του οικοπέδου εμβαδού 720,00 τμ.
Τα Δημοτικά Σφαγεία άρχισαν να λειτουργούν αμέσως μετά την κατασκευή τους, αδιαλείπτως μέχρι τον σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 όπου το κυρίως κτίριο των σφαγείων που έχει ήδη φθαρεί αρκετά από την επιβαρυμένη του χρήση, υφίσταται αρκετά σοβαρές ζημιές και αναλαμβάνει η ΥΑΣΒΕ να τις αποκαταστήσει. Εκπονείται μελέτη αποκατάστασης και διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των σφαγείων μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές τον Ιούνιο του 1980.
Μετά την αποκατάσταση των ζημιών τα σφαγεία αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 1988 οπότε κρίνεται ασύμφορη πλέον η λειτουργία τους και σταματά οριστικά.
Το 1990 η 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων υποβάλλει φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και εισηγείται τον χαρακτηρισμό του κτιρίου των Δημοτικών Σφαγείων «ως έργου τέχνης και ιστορικού μνημείου».
Το 1994 με την Υπουργική απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/923/24791/8/4/94, ΦΕΚ 446/τβ/14/6/94 χαρακτηρίζεται «ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτίριο των Δημοτικών Σφαγείων Θεσσαλονίκης με τον περιβάλλοντα χώρο τους, διότι αποτελεί αξιολογότατο δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, μοναδική μαρτυρία για την συγκεκριμένη μορφή παραγωγικής δραστηριότητας στην πρόσφατη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης».