Άγριος καυγάς ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπετενιώτη με αφορμή τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. >>>Ο βουλευτής χαρακτήρισε ανήθικη πράξη και προκλητική κίνηση την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ όταν, όπως είπε, την ίδια ώρα διευθυντές της Επιχείρησης εξακολουθούν να κάνουν αλόγιστες δαπάνες και να υπάρχουν προσαυξήσεις σε μισθούς κάποιων εργαζομένων που αγγίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τις 2.000 ευρώ το μήνα.
«Δεν είστε ο μόνος με κοινωνική ευαισθησία εδώ μέσα. Ο καθένας που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την πατρίδα, το κάνει αυτό το καθήκον με αίσθημα ευθύνης. Είναι απολύτως σαφές ότι την περίοδο που μειώνονται μισθοί και συντάξεις και αυξάνονται οι φόροι, οποιαδήποτε αύξηση στη ΔΕΗ είναι δύσκολο να την υπερασπιστεί κανείς», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Τίποτα δεν θα με έκανε πιο ευτυχή από το να μπορέσω να εκδώσω μια απόφαση με μειώσεις στα τιμολόγια. Τότε όμως, δεν θα έκανα το καθήκον μου για να διασφαλίσω την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά, με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, αλλά και ταυτόχρονα να διατηρηθεί βιώσιμη και υγιής η επιχείρηση», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Μπετενιώτης επέμεινε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί «ένας υπάλληλος της ΔΕΗ να εξακολουθεί να εισπράττει υπέρογκες προσαυξήσεις ή να διατηρείται το ανθυγιεινό επίδομα για διευθυντές που βρίσκονται στη Χαλκοκονδύλη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι συνυπαίτιοι και οι υπουργοί που αφήνουν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.
«Απέναντι σε αυτούς τους παραλειτουργούς, που παραβιάζουν τους νόμους δεν πτοούμεθα. Πρέπει να βρούμε τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων μέσα από τις οποίες φορείς προσπαθούν να φιμώνουν ή να καθοδηγούν τον Τύπο», ανέφερε ο κ. Μπετενιώτης προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στη δικαιοσύνη.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος που χαρακτήρισε «όψιμο» το ενδιαφέρον του βουλευτή, ενώ αναρωτήθηκε αν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον για το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ όταν ήταν υψηλότερο κατά 35%.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη λύπη του για τις «βαρύτατες κατηγορίες» που του απηύθυνε ο βουλευτής, σημείωσε ότι έχει απαντήσει για το ίδιο θέμα και στο παρελθόν, ενώ, όσον αφορά τις καταγγελίες για σπατάλες, περιμένει τα αποτελέσματα από τα στοιχεία που πήγαν στη Δικαιοσύνη.