Τα μαθητικά του χρόνια, τη δεκαετία του ‘50 θυμήθηκε, σήμερα, στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. >>>

 

Με αφορμή τα όσα ακούγονται από οικονομολόγους, πως αν επιστρέψουμε στη δραχμή αυτό θα σημαίνει και επιστροφή στη δεκαετία του ‘50, ο παναγιότατος είπε πως “αυτό που γράφεται και λέγεται από επίσημα χείλη, η επιστροφή στη δραχμή, θα ήταν κόλαση”. Κι εξήγησε πως, όταν ήταν μαθητής, τη δεκαετία του ‘50 “με δυσκολία εκεί κατά τις 11 το πρωί, είχαμε να φάμε ένα κουλούρι, για να αντέξουμε όλη τη μέρα…Τα παντελόνια ήταν κοντά για λόγους οικονομίας, για να γλιτώνουμε ύφασμα. Ήταν φρικιαστική η κατάσταση. Ήταν δύσκολο να βρεις χρήματα, να πας στο γιατρό… Ποια ταμεία και ποια πρόνοια…”

Ο μητροπολίτης Άνθιμος τόνισε πως “αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, αυτόματα τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική μας κυριαρχία, εδαφικά. Έχουμε και πλούσιο ορυκτό πλούτο… Θα θέλουν να τον αρπάξουν”.

Για την τρόικα, εκπρόσωποι της οποία αναμένονται μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα, είπε: “Δε θέλω να δώσω συνδικαλιστικό χαρακτήρα, αλλά είναι αλήθεια: Η δύσκολη περίπτωση είναι για τους εργαζόμενους, ακόμη περισσότερο για τους ανέργους, ακόμη περισσότερο για τους πολύτεκνους”. Και ζήτησε “να μην εξευτελιστούμε”. Επικαλέστηκε το λόγο του Κυρίου ότι δεν έχει αξία να δανείζουμε κάπου όπου γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας και σχολίασε:

“Αλλά πού υπάρχει Θεός σήμερα, στην Ευρώπη; Τον έδιωξαν”.

Ο παναγιότατος αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων, όπου, όπως είπε, το Φεβρουάριο θα υπάρξει προσπάθεια για λύση στο θέμα και επικαλέστηκε την επιστολή 300 καθηγητών από όλο τον κόσμο, προς τον πρόεδρο Ομπάμα, από την οποία γίνεται φανερό πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν σχέση με την αρχαία Ελλάδα. “Η ιστορία είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να διαψευστεί”, σχολίασε. Όσο για τους Σκοπιανούς είπε πως “μη έχοντας ιστορία, προσπαθούν να την φτιάξουν τώρα”.