Να καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις, ζητά από την κυβέρνηση η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής- ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας- Θεσσαλονίκης- Πάτρας), η οποία ετοιμάζει αγωγές για τις πιεστικές ενοχλήσεις που δέχονται οι καταναλωτές από εισπρακτικές εταιρίες. >>>

Όπως τονίζει η Ένωση σε σχετική της ανακοίνωση, οι εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών συνεχίζουν να ενοχλούν καθημερινά ακόμα και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στα αρμόδια Ειρηνοδικεία.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά επίσης από την κυβέρνηση να παρατείνει από τώρα την αναστολή των πλειστηριασμών κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τα επόμενα τρία έτη και να τροποποιήσει το Ν.3869/2010, καθιστώντας υποχρεωτική την απάντηση των τραπεζών στην αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού και αναστέλλοντας αυτοδίκαια, με την κατάθεση της αίτησης, την αναγκαστική εκτέλεση κατά της κύριας ή μοναδικής κατοικίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

«Ο κίνδυνος να μη λειτουργήσει στην πράξη ο Ν. 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, είναι πλέον ορατός. Τα Ειρηνοδικεία, αβοήθητα, ορίζουν δικάσιμους για 2 ή 2,5 χρόνια μετά, την ίδια στιγμή που ο κλοιός των τραπεζών σφίγγει γύρω από τους οφειλέτες. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει πλέον η πολιτεία, που έχει αφήσει αθωράκιστο το Ν. 3869/2010, δίνοντας το δικαίωμα στις τράπεζες να σαμποτάρουν την εφαρμογή του», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.