Παρά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, εξακολουθούν να καταγράφονται 7.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Και πώς να γίνει διαφορετικά, αφού ο νόμος καταστρατηγείται παντού: Από χώρους εργασίας ως χώρους εστίασης. >>>


Αυξημένη είναι τον τελευταίο χρόνο η προσέλευση των περιστατικών στις Ογκολογικές Κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων, γεγονός που αποδίδεται εκτός από την αύξηση της νόσου και στην οικονομική ύφεση. Οι ασθενείς επιλέγουν, πλέον, τα δημόσια νοσοκομεία και όχι τα θεραπευτήρια, αφού δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο και σε άνδρες και σε γυναίκες. Μάλιστα, στις γυναίκες, ο καρκίνος του πνεύμονα ξεπέρασε σε αιτία θανάτου τον καρκίνο του μαστού, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον καρκίνο του πνεύμονα «Από τo Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη» που θα γίνει στις 3 - 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Για τους γιατρούς τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση της νόσου και «χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές, πέραν της χημειοθεραπείας, για να επιτευχθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών, μαζί με την διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους». Εκτιμούν ότι νέες ελπιδοφόρες θεραπείες αναμένεται να προκύψουν από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Μοριακής Έρευνας σε κλινικό επίπεδο.