Τουλάχιστον ένας πρώην θιβετιανός μοναχός αυτοπυρπολήθηκε κι έχασε τη ζωή του ενώ άλλος ένας υπέστη εγκαύματα κάνοντας το ίδιο κοντά σε μοναστήρι στην πόλη Κίρτι.
Οι αυτοπυρπολήσεις, που ανακοίνωσε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, είναι η 13η και η 14η σε περίπου ένα χρόνο. Έγιναν στην περιοχή Άμπα της κινεζικής επαρχίας Σετσουάν, όπου είχαν ξεσπάσει επεισόδια βίας αφού ένας νεαρός μοναχός είχε αυτοπυρποληθεί τον Μάρτιο του 2011.
Ο ένας από τους δύο άνδρες, ηλικίας 18 ετών, εξέπνευσε, μετέδωσε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο πηγή των τοπικών αρχών. Ο άλλος άνδρας, ηλικίας 22 ετών, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την οργάνωση Free Tibet, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν έναν άνδρα να αυτοπυρπολείται κοντά στο μοναστήρι για να αξιώσει την επιστροφή του εξόριστου Δαλάι Λάμα, πνευματικού ηγέτη των θιβετιανών βουδιστών.
Το τοπικό νοσοκομείο, με στελέχη του οποίου επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του δεύτερου θιβετιανού.
Εκπρόσωπος των αρχών είπε στο Νέα Κίνα ότι ο δεύτερος άνδρας "παραδέχθηκε" πως είχαν "σχεδιάσει μαζί" να αυτοπυρποληθούν.
Οι αρχές υποστήριξαν ότι οι δύο άνδρες ενέχονται σε κλοπές, περιλαμβανομένης της κλοπής "ενός αγάλματος του Βούδα σε μοναστήρι στην πόλη Κίρτι", ανέφερε το πρακτορείο.
Οι άλλοι Θιβετιανοί που αυτοπυρπολήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες -μοναχοί και μοναχές- επίσης αξίωναν να απελευθερωθεί το Θιβέτ και να επιστρέψει ο 76χρονος Δαλάι Λάμα, που διέφυγε στην Ινδία το 1959. Τουλάχιστον έξι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.