Μέσα στο 2015 το μετρό της Θεσσαλονίκης θα κυλά στις ράγες –τουλάχιστον στη βασική του διαδρομή – επιμένει ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης. Επισκέφθηκε σήμερα το μετρό και διαπίστωσε επιτάχυνση στους ρυθμούς κατασκευής του βασικού άξονα. >>>

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στο 2012 «θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης της επέκτασης προς Καλαμαριά και θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της, ενώ θα προκηρυχθούν οι οριστικές μελέτες για την πρώτη επέκταση προς τα δυτικά, με κατεύθυνση την Ευκαρπία και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου».

Ο κ. Μαγκριώτης, στον υπό κατασκευή σταθμό «Αγία Σοφία» , επιθεώρησε την αρχαιολογική ανασκαφή που εκτελείται εκεί και αντάλλαξε ευχές με τους εργαζομένους για τη νέα χρονιά. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο Διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης και στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Όπως είπε ο υπουργός, οι ανασκαφικές εργασίες επιταχύνονται ακόμη περισσότερο, μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμπληρωματικής σύμβασης 41,8 εκατ. ευρώ, που στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δήλωσε αισιόδοξος «ότι το 2015 θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία η βασική γραμμή του Μετρό και τον επόμενο χρόνο, θα τεθεί σε λειτουργία και η γραμμή της Καλαμαριάς. Εκτιμώ, ότι επειδή δεν θα υπάρξουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στη δυτική επέκταση, περί το 2016-2017, θα μπορεί να λειτουργήσει και η πρώτη γραμμή στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος».

Πρόσσθεσε πως «αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός του δικτύου του Μετρό , των 33 χλμ., που περιλαμβάνει τη δεύτερη γραμμή δυτικά προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Κορδελιό και Εύοσμο, όπως επίσης τη γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με τη Τούμπα , τη Χαριλάου και τη Νέα Ελβετία, καθώς και την επέκταση προς τη Μίκρα και το Αεροδρόμιο».  

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του δικτύου μετρό των 33 χλμ. , με σημερινές τιμές, υπολογίζεται στα 3,5 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό, έχουν εξασφαλισθεί μόνον τα 1,7 δις. ευρώ, που καλύπτουν την κατασκευή του βασικού άξονα και τη επέκταση προς Καλαμαριά, η οποία με το ποσό των 518 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για το πρόβλημα που υπήρχε στο σταθμό “Παπάφειο”, δήλωσε πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ρύθμιση του ζητήματος καθώς έχουν διευθετηθεί τα νομικά θέματα που είχε εγείρει η διοίκηση του ιδρύματος. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση της έκτασης κατασκευής του σταθμού», κατέληξε.