Eκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt που τιτλοφορείται «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες» ξεκινά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η Handeslblatt επισημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα. >>>
Στο ίδιο θέμα και με παρόμοιο τρόπο αναφέρεται η εφημερίδα Kleine Zeitung χρησιμοποιώντας και αυτή τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες», ενώ η Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει ότι «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά». 
Η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήδη στις αρχές του χρόνου επειδή η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες». 
"Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020".