Μεγάλες οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και συγκεκριμένα το «υπολογιστικό νέφος» (Cloud Computing) για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, πώς τις αξιοποίησαν, τις ενεργοποιούν ή τις "θάβουν" στην Ελλάδα;>>>


Τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα το «υπολογιστικό νέφος» (Cloud Computing) για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του πολωνού ευρωβουλευτή Rafał Trzaskowski και της εταιρείας Microsoft Πολωνίας, επίσημου εταίρου της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Στην ομιλία του ο έλληνας ευρωβουλευτής εστιάστηκε στην «αλλαγή παραδείγματος» που φέρνει μαζί του το «υπολογιστικό νέφος», καθώς όλο και περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν λογισμικό και υπολογιστικές υπηρεσίες που παρέχονται από απόσταση. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε τεράστια υπολογιστικά κέντρα ανά τον κόσμο και μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου σε προσωπικούς και φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές χειρός.
Μέσω του «υπολογιστικού νέφους» η αποθήκευση δεδομένων και η υπολογιστική ισχύς προσφέρονται σαν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως ο ηλεκτρισμός ή το νερό. Κατ' αυτόν τον τρόπο προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (start-ups) αλλά και σε ερευνητικά κέντρα και κρατικούς φορείς να αποκτήσουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και σε
εξειδικευμένο λογισμικό, χωρίς να απαιτούνται επενδύσεις σε ακριβό εξοπλισμό και με πολύ μικρότερο κόστος χρήσης.
Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά, ο «τεχνολογικός εκδημοκρατισμός» που προσφέρει το «υπολογιστικό νέφος» μέσω της δυνατότητας φθηνής πρόσβασης σε υπολογιστικές υπηρεσίες αιχμής είναι απολύτως συμβατός με την ζωτική ανάγκη που έχει η Ελλάδα για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη ώστε να εξέλθει από την κρίση. Μέσω του «υπολογιστικού νέφους» και των νέων τεχνολογιών, το καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, που αυτή τη στιγμή οδεύει
μαζικά προς το εξωτερικό σε μια άνευ προηγουμένου «διαρροή εγκεφάλων», μπορεί να βρει διέξοδο σε καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο της Πληροφορικής, στον οποίο οι έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες έχουν επιδείξει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις.
Κατά τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων πληροφορικής, στην εποχή του «υπολογιστικού νέφους», δεν απαιτεί υψηλές επενδύσεις σε εξοπλισμό αλλά επένδυση στην γνώση και στο υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο οι εταιρείες πληροφορικής, λογισμικού και ψηφιακών υπηρεσιών να αντιμετωπίζονται από το ελληνικό κράτος, μέσω των διάφορων επενδυτικών νόμων και επιχειρηματικών ενισχύσεων, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τομείς παραδοσιακής δραστηριότητας, όπως ο κλάδος της εστίασης και οι
καφετέριες. Αντ' αυτού, έπρεπε να υπάρχουν ειδικά κίνητρα, φοροαπαλλαγές και πρόσβαση σε τραπεζικό και επενδυτικό κεφάλαιο, ώστε να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα επιχειρηματικότητα υψηλής τεχνολογίας.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι η αξιοποίηση του «υπολογιστικού νέφους» είναι υποχρέωση και του δημοσίου τομέα, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, με ταυτόχρονες οικονομίες κλίμακας και ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους. Δυστυχώς το δημόσιο πολλές φορές στο παρελθόν αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες με τρόπο που να εξυπηρετούν την ίδια γραφειοκρατία και τη μεγέθυνση του κράτους, και όχι τον πολίτη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να καταρτίσει εθνικό σχέδιο για τις νέες τεχνολογίες και να επενδύσει μαζικά στην ευρυζωνικότητα και την πληροφορική, τομείς που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Η τηλε-ιατρική, η τηλε-εκπαίδευση, η τηλε-εργασία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελούν υπηρεσίες-κλειδιά για ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αποτελεσματικό κράτος που στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα στις ορεινές, ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, κατέληξε.