Πλωτό Εργαστήριο για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του Όρμου της Θεσσαλονίκης δρομολογεί η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Αυτό έγινε γνωστό μετά την αποκάλυψη ότι επί μήνες ο Θερμαϊκός κόλπος έχει μείνει στο έλεος της ρύπανσης… >>>

 

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο Θερμαϊκός ρυπάνθηκε από πετρέλαιο –υπόθεση για την οποία το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Από τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι τα προγράμματα απορρύπανσης, για τον καθαρισμό του κόλπου, απλά… δεν υπάρχουν. Από πλευράς γενικής γραμματείας Μακεδονίας Θράκης σταμάτησε το πρόγραμμα των τακτικών και έκτακτων καθαρισμών του κόλπου από ιδιωτικές εταιρίες, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όσο για το απορρυπαντικό σκάφος του δήμου Θεσσαλονίκης “¨Ποσειδών”, περιμένει –όπως μας γνωστοποιεί ο δήμος, από το αρμόδιο υπουργείο να… αποφασίσει για τη σύνθεση του πληρώματός του.

Οι ενέργειες του δήμου

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε την υποχρέωση να συντηρήσει το σκάφος, κάτι που ολοκλήρωσε. Ο “Ποσειδώνας” που είχε σταλεί για επισκευή και συντήρηση, καθώς πέρασε και από σχετική επιθεώρηση, είναι ετοιμοπόλεμος και  περιμένει τον καθορισμό της σύνθεσης του πληρώματος, από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει χορηγία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύψους 50.000 Ευρώ και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ετοιμάζει ένα σύστημα συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του Όρμου της Θεσσαλονίκης, ανάλογο του δικτύου Σταθμών Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης φυσικοχημικών παρα μέτρων και δεικτών ευτροφισμού των υδάτων. Το πρόγραμμα μελέτης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Όρμου της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσει έναν ετήσιο κύκλο μηνιαίων αναλύσεων σε πέντε σταθμούς. Έμφαση θα δοθεί στην παρακολούθηση του φαινόμενου του ευτροφισμού.

Το Πλωτό Εργαστήριο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2012, θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και κατά συνέπεια άμεσης επέμβασης σε επεισόδια ρύπανσης, καλύπτοντας έτσι ένα κενό στον τομέα αυτόν.