Με το ζόρι κινητικότητα, στο θέμα των Σκοπίων. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς είδε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν ευνοεί τη χώρα του, ψάχνει τρόπους να κερδίσει στα σημεία, τουλάχιστον όσον αφορά τις εντυπώσεις εντός συνόρων. >>>

 

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς είχε, ήδη, γίνει γνωστό στα Σκόπια ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δε θα υποχρέωνε την Ελλάδα να δεχτεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε άλλους οργανισμούς με το ψευδεπίγραφο συνταγματικό όνομά της, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έστειλε επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Στην επιστολή μεταξύ άλλων, ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γειτονικής χώρας.

Στην απάντησή του, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με τα Σκόπια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ διατύπωσε και την ετοιμότητα της Ελλάδας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων.

Ζήτησε συνάντηση με Σαμαρά

Στο μεταξύ τα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά να συναντηθούν στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στη Μασσαλία.

Την ίδια ώρα, ο ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας δηλώνει πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με τα Σκόπια.

Ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας είναι «σταθερή και ξεκάθαρη» και πρόσθεσε ότι «το μήνυμά μας προς τα Σκόπια είναι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του θέματος».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων πρωτοβουλιών από την πλευρά του ΟΗΕ, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι ο κ. Νίμιτς βρίσκεται σε επαφή και με τα δυο μέρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Ωστόσο, παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του κ. Νίμιτς υπενθυμίζοντας ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη, ειδικά μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, οι δυο πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.