Στην Ελλάδα του 2011, όπου ο εφιάλτης της ασιτίας επέστρεψε και πολλοί δίνουν καθημερινό αγώνα για να αποκτήσουν τα στοιχειώδη της επιβίωσή τους...η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου παρουσιάζει το σχετικό και επίκαιρο βιβλίο της, με τίτλο «Συνταγές της πείνας». Το βιβλίο έχει ως κύριο άξονα >>>
τις ομοιότητες μεταξύ της κατοχικής περιόδου και της σημερινής εποχής, καθώς, η συγγραφέας, μετά από έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο τρόπος ζωής του τότε εμφανίζει πολλά κοινά στοιχεία με την κατάσταση που βιώνουν στις μέρες μας, οι Έλληνες.

Κι αν το σκεφτεί κανείς οι ομοιότητες, μεταξύ των δύο περιόδων, είναι εμφανείς...τότε, ούτε λόγος για δουλειά...τώρα η ανεργία έχει «απογειωθεί»,οι τότε ημερήσιες εφημερίδες είχαν καθιερώσει μόνιμες στήλες με «οδηγίες επιβίωσης»...αλλά και στα σημερινά δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες πρώτο θέμα, καθημερινά, είναι η οικονομική ανέχεια και τα κρούσματα πείνας που έχουν χτυπήσει ακόμη και παιδιά σε σχολεία. 

Στις «Συνταγές της πείνας», ο αναγνώστης βρίσκει ιδέες για ένα νόστιμο οικονομικό τραπέζι από συνταγές της Κατοχή ή αλλιώς από τα πολεμικά εδέσματα όπως τα έλεγαν τότε...που το μόνο φαγώσιμο σε αφθονία ήταν τα χόρτα ή τα κουκιά και η έλλειψη ζάχαρης αναπληρωνόταν από το ζουμί βρασμένων σύκων. 


Η Ελένη Νικολαΐδου, που έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία, βγάζει από το χρονοντούλαπο τις συνταγές της Κατοχής, προκαλώντας αίσθηση τόσο στον εγχώριο όσο και στον παγκόσμιο Τύπο. Μάλιστα, όπως η «Daily Telegraph» αναφέρει χαρακτηριστικά... «είναι το απόλυτο εγχειρίδιο για το πώς σφίγγει το ζωνάρι».