“Η έκθεση στο Λούβρο για τον Μέγα Αλέξανδρο σπάει τα κόκκαλα της Σκοπιανής προπαγάνδας”! Αυτό υπογράμμισε, από άμβωνος, από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στην Πυλαία, όπου βρέθηκε σήμερα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. >>>

 

Σήμερα, ο παναγιότατος κήρυξε παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου και του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγν. Καϊτετζίδη. Υποστήριξε πως, “αν γνωρίζαμε την πραγματικότητα του προβλήματος με τα Σκόπια, θα έπρεπε να ζητούσαμε περισσότερα να πράττουν οι υπεύθυνοι” και παρουσίασε τρεις εκδόσεις (του μουσείου του Λούβρου για την έκθεση, της εφημερίδας “Φιγκαρό” με τίτλο “Το Βασίλειο και η Εποποιία του Αλεξάνδρου” και των “Νέων”), στις οποίες παρουσιάζονται διάφορα ευρήματα από τη Μακεδονία, από τα οποία γίνεται φανερό πως ο πολιτισμός του βασιλείου της Μακεδονίας, ήταν καθαρά Ελληνικός πολιτισμός.

Υπογράμμισε το τι γράφουν στο βιβλίο επισκεπτών της Έκθεσης του Λούβρου οι επισκέπτες (“γράφουν ‘καλώς ήρθες στο Παρίσι Έλληνα Αλέξανδρε’ κι είναι κατά μέσο όρο την ημέρα 4.000 άτομα και το Σαββατοκύριακο 9.000 άτομα”, τόνισε και πρόσθεσε: “Διαβάζουν μέσα από τα εκθέματα την πραγματική ιστορία για τον Αλέξανδρο. Αυτόν που προσπαθούν να οικειοποιηθούν οι γείτονες για να δικαιολογήσουν το όνομα Μακεδονία στο νεοφτιαγμένο κράτος τους που αποτελείται από πολλές εθνότητες”).

Ειδικά για το άγαλμα του “Έφιππου Πολεμιστή”, που έστησε το γειτονικό κράτος στα Σκόπια το οποίο, σύμφωνα με τον μητροπολίτη “στη συνείδησή τους λέει ότι αυτός είναι ο Αλέξανδρος”, αναφέρθηκε στις δυο επιγραφές που υπάρχουν στη βάση, “στη διάλεκτο που έχουν ονομάσει μακεδονική. Τους είπα: Αν ο Αλέξανδρος μπορούσε να κατέβει κάτω για να δει τι λέτε στην επιγραφή του, δε θα μπορούσε να καταλάβει τίποτα. Γιατί αυτά που μιλάτε εσείς είναι Σκοπιανά, ενώ ο ίδιος, όσα έπραξε κι ό,τι μιλούσε, ήταν ελληνική γλώσσα”.

Όπως είπε ο παναγιότατος, “επειδή είναι σε μια ένταση η υπόθεση αυτή –και ξέρουμε από πού ενισχύεται η επιμονή, γιατί θέλουν το κράτος του Αιγαίου ως τον ποταμό Νέστο κι όλη την εξουσία στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτά θέλουν, αυτά επιδιώκουν. Γι αυτό δεν πρέπει να πάψουμε ποτέ να μιλάμε”.

“Αυτή η έκθεση έσπασε τα κόκκαλα της προπαγάνδας των Σκοπίων”, πρόσθεσε. Κι εξήγησε: “Οι γείτονες, ήρθαν στον 6ο – 7ο μ.Χ. αιώνα στη Βαλκανική, ως Σλάβοι. Τα ευρήματα είναι από τον 4ο –5ο αιώνα π.Χ.”!

Κάλεσε τους Σκοπιανούς να κρατήσουν “το όνομα Σκόπια, Βαρδαρία, αλλά Μακεδονία εμείς οι Έλληνες ποτέ δε θα σας πούμε. Γιατί είστε Σλάβοι που ενισχύονται από άλλες εθνότητες”.

Επέρριψε τις ευθύνες, όχι στο Σκοπιανό λαό, αλλά στην ηγεσία του που “έχει κάνει πολλά λάθη. Αν θέλει να μπει και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. θα πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος”, δήλωσε.

Κάλεσε, επίσης, τις νέες γενιές Ελλήνων, να μην υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας. “Εγώ και οι άνθρωποι της ηλικίας μου θα ΄χουμε φύγει κι αυτό δε θα ΄χει τελειώσει. Εσείς όλοι, διδάξτε στα παιδιά σας αυτό που προκύπτει από την καρδιά της Ευρώπης. Ο Αλέξανδρος, ο Φίλιππος και όλοι οι άλλοι ήσαν Έλληνες. Κι Έλληνες θα μείνουν, στην ιστορία και στα μουσεία”, υπογράμμισε.

Κι έκλεισε με μια ευχή: “Καλή συνεννόηση με όλους”!