Δραματική είναι η εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, κλιμάκιο του οποίου επισκέφτηκε τον Σεπτέμβριο τη χώρα μας, μετά από τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ για παραβίαση διεθνών συμβάσεων μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του μνημονίου δανεισμού. >>>
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ο σημερινός κατώτατος μισθός με την παρακράτηση φόρων οδηγεί πολλούς εργαζόμενους κοντά στο όριο της φτώχειας.
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας, ενώ απευθυνόμενη προς την Τρόικα υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς συμβάσεις θέτουν σαφή όρια στις οικονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις της.
Στην πολυσέλιδη έκθεση του ILO τονίζεται ότι με τις νομοθετικές παρεμβάσεις ως αποτέλεσμα των μνημονίων, καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι δίκαιοι όροι αμοιβής και εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και ο κοινωνικός διάλογος για την άσκηση πολιτικών απασχόλησης και ασφάλισης.
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκφράζει μάλιστα την έντονη ανησυχία του, για την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων, επισημαίνοντας επί λέξει ότι «όσο υπάρχει έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, οι θυσίες που υφίσταται οι εργαζόμενοι θα είναι άδικες και άνισες και δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση αλλά σε ανακύκλωσή της και σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.