Την αισιοδοξία που εξέφρασε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή λέγοντας «ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα PSI», διαψεύδει κατηγορηματικά ανώτατη πηγή του IIF. >>>

 

Στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο έχει απόλυτη γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ ελληνικών αρχών και ιδιωτών πιστωτών, με το οποίο συνομίλησε ο ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε ότι υπάρχει «οποιοδήποτε περιθώριο τέτοιου είδους αισιοδοξίας. Θα έλεγα ότι είναι μία παρακινδυνευμένη εκτίμηση για ένα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει. Όλα είναι κυριολεκτικά στον αέρα τόσο προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων όσο και ως προς το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει ο ΣΚΑΪ στη διάθεσή του, ο κ. Νταλάρα εμφανίζεται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ιδιαίτερα προβληματισμένος για το νέο πρόγραμμα PSI της 27ης Οκτωβρίου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουν εκλείψει οι εμφανίσεις του σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αρνούμενος να παραχωρήσει προς στιγμήν οποιαδήποτε συνέντευξη ή να κάνει το οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο.

Το ρεπορτάζ λέει ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μία κυριολεκτική μάχη με τον χρόνο αλλά και με την ουσία των διαπραγματεύσεων ώστε «να υπερβληθούν εμπόδια που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν». Έως ότου οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να βρουν μία συμβιβαστική φόρμουλα για την επίλυση αυτών των εμποδίων, «καμία άλλη επίσημη συνάντηση δεν θα γίνει» υπό το φόβο- σύμφωνα με πληροφορίες- ενός «φιάσκου» στις διαπραγματεύσεις που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον από αυτά που το πρόγραμμα PSI επιχειρεί να επιλύσει.

Tο μόνο που υπάρχει ως δεδομένο είναι η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό, όπως συμβαίνει με τα τωρινά ομόλογα, κάτι που ούτως ή άλλως είχε τεθεί ως απαράβατος όρος εκ μέρους του IIF στη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Το βρετανικό δίκαιο είναι πολύ σκληρό επιβάλλοντας ακόμα και κατάσχεση δημόσιας περιουσίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως εξηγούσε στέλεχος γνωστής νομικής εταιρείας.