"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε αποστομωτική απάντηση στις απειλές, με τις οποίες η Τουρκία προσπάθησε να παρενοχλήσει και να παρεμποδίσει την επικείμενη Κυπριακή προεδρία της ΕΕ". Αυτό τόνισε σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή. >>>

Η κ. Μαρκουλή, απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο της αναφορικά με τις προκλητικές απειλές της Τουρκίας με αφορμή την επικείμενη προεδρία της Κύπρου, τόνισε: "Μόνο η Άγκυρα μπορεί να χάσει σε περίπτωση απουσίας της από διαδικασίες και γεγονότα, που θα προεδρεύσει η Κύπρος. Όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει μια εξαιρετική προεδρία".

«Θέλω να απαντήσω με τα λόγια του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απάντησε με τον πλέον ηχηρό και ισχυρό τρόπο στις απειλές της Άγκυρας. Υπενθυμίζοντας της, ότι η προεδρία της ΕΕ προβλέπεται από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα, κάθε κράτος μέλος και δικαιούται αλλά και υποχρεούται να ασκήσει την προεδρία. Βεβαίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και, λίγες μέρες νωρίτερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καταδίκασαν αυτές τις απειλές της Τουρκίας. Σίγουρα, αυτή που θα βγει ζημιωμένη είναι η ίδια η Τουρκία σε περίπτωση τυχόν μη-συμμετοχής της σε ορισμένες συναντήσεις, στις οποίες θα προεδρεύει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενώ θα ήθελα να τονίσω, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη, είναι πανέτοιμη να αναλάβει αυτή τη μεγάλη υποχρέωση και μεγάλη πρόκληση. Να είσαστε βέβαιοι, όπως πιστεύω ότι είναι βέβαιοι όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ, ότι η Κύπρος θα ασκήσει μια εξαιρετική προεδρία».

Αυτό τόνισε η Κύπρια ΥΠΕΞ στις αποκλειστικές δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας της στη Σόφια, κατά την οποία η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό της Νικολάι Μλαντένοφ. Η ίδια είχε επίσης συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ και με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Γκιόργκι Πίρινσκι και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.