Και ενώ τα ποσοστά των καπνιστών ηλεκτρονικών τσιγάρων συνεχώς αυξάνουν, η είδηση αυτή φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα, αλλά και να απογοητεύει τους φανατικούς χρήστες.  Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προανήγγειλε>>>

τη δίωξη όσων πωλούν τις συγκεκριμένες «συσκευές» καπνίσματος καθώς, όπως ειπώθηκε «τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα», με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον οργανισμό. Ο ΕΟΦ, μάλιστα, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, στηριζόμενος στο ότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ειδικά εκείνων με σταγονίδια νικοτίνης.


Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» τάσσονται κατά των απαγορεύσεων, θεωρώντας ότι αυτός ο πόλεμος οφείλεται σε οικονομικούς, κυρίως, λόγους. Σύμφωνα με τους χρήστες, η επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να χάνουν χρήματα, όχι μόνο οι καπνοβιομηχανίες, αλλά και η FDA (μια υπηρεσία του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας).